Costurile vieţii taie jumătate din buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheltuielile unei familii pentru asigurarea hranei şi a unui confort minim necesar traiului zilnic depăşesc 1.000 de lei pe lună. Dintr-un venit mediu lunar de 2.300 de lei, o familie este contrânsă să cheltuie aproape jumătate pentru mâncare, întreţinerea locuinţei, transport, cablu-TV şi telefon.

Românii reuşesc tot mai greu să-şi acopere cheltuielile de zi cu zi. O familie a ajuns să plătească, în ultimele luni ale anului trecut, 1.050 de lei pe lună pentru a-şi asigura hrana, întreţinerea locuinţei, transportul şi serviciile de comunicaţii, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică.

Costurile sunt mai mari cu aproape 8% faţă de cele din intervalul iulie – septembrie 2008, când românii plăteau 977 de lei. Cheltuielile pentru strictul necesar ocupă aproape jumătate (45,3%) din totalul veniturilor, de 2.319 lei, obţinute de o gospodărie într-o lună.

Dacă la aceste costuri mai sunt adăugate şi altele, pentru tutun, alcool, îmbrăcăminte sau recreere, valoarea cheltuielilor medii de consum ajunge la 1.488 de lei.

Un sfert din venituri se duc pe mâncare

Cea mai mare parte din veniturile unei familii este alocată pentru hrană (595,17 lei). Pentru locuinţă, apă, electricitate şi gaze, costurile ajungeau, în ultimul trimestru din 2008, la 244 de lei, iar pentru transport şi  pentru serviciile de comunicaţii, la 153,25 de lei.

Asigurarea unui trai decent pare şi mai greu de realizat dacă avem în vedere faptul că valoarea câştigului salarial mediu net nu a depăşit 1.500 de lei în niciuna din lunile celui de-al patrulea trimestru din 2008.

Mai mult, în octombrie şi noiembrie, câştigul net a fost de doar 1.327 de lei, respectiv 1.361 de lei. În decembrie, când majoritatea angajaţilor au primit prime de Sărbători, câştigul salarial a ajuns la 1.489 de lei. Astfel, unei familii cu un singur salariat i-ar fi, practic, imposibil să-şi acopere cheltuielile zilnice. Mai mult, în sectoare precum industria uşoară, prelucrarea lemnului, construcţii, agricultură, industria alimentară, comerţ şi turism, câştigurile salariale sunt sub media pe economie, potrivit statisticilor.

Situaţia este cu atât mai dificilă pentru cei care sunt şomeri sau pensionari.

Mai puţini bani puşi deoparte 

La cheltuielile de consum, care ocupă o pondere de 71,5% în total, se mai adaugă şi costurile cu impozitele şi taxele (15,6%), cele de producţie (6,8%) sau cele pentru investiţii (1,8%).

În acest caz, o familie ajunge să cheltuiască, în medie, 2.081 de lei pe lună, 89,9% din totalul veniturilor. Cu cât costurile sunt mai mari, cu atât familia va avea un buget mai mic de pus deoparte. Din cei 2.319 lei câştigaţi într-o lună, unei gospodării îi mai rămân să economisească 238 de lei, aproximativ 10%. 

1.488 de lei sunt cheltuiţi, în medie, de o familie strict pentru consum.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite