Costurile de producţie vor creşte accelerat în 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii UE avertizează că, în România şi în estul Europei, preţurile materiilor prime s-ar putea majora cu peste 18%, scumpirile transferându-se de la producători la

Analiştii UE avertizează că, în România şi în estul Europei, preţurile materiilor prime s-ar putea majora cu peste 18%, scumpirile transferându-se de la producători la clienţi.

Salariile, energia, materiile prime, utilităţile - într-un cuvânt, costurile de producţie - presupun cheltuieli din ce în ce mai mari pentru firme, având în vedere evoluţiile din ultimele luni ale anului 2007.

Odată cu cotaţiile ascendente ale petrolului şi preţurile din ce în ce mai mari ale materialelor de bază, se vor scumpi şi produsele finite, arată sondajele efectuate de principalele organizaţii europene de afaceri, referitoare la perspectivele anului 2008.

Rezultatele sondajelor - consemnate într-o analiză a Băncii Centrale Europene (BCE) - arată că, pe de-o parte, creşterea acestor costuri va fi mai accentuată în estul Europei, şi pe de altă parte, producătorii din această regiune vor transmite mai rapid către clienţi majorările de preţuri.

Costurile vor fi cu peste 18% mai mari în Est, în timp ce în zona euro nu vor depăşi pragul de 10%, potrivit estimărilor. Dar o creştere a costurilor pe o piaţă în care producătorii îşi protejează clienţii are efecte cu totul diferite faţă de acelaşi fenomen petrecut la nivelul unei ţări în care orice majorare este aruncată direct în sarcina consumatorului.


Graficele BCE arată chiar o scădere a tarifelor - de exemplu, la servicii - în condiţiile în care costurile prestatorilor au crescut continuu - fapt întâlnit, desigur, în ţările dezvoltate din zona euro. În Est, dar mai ales în România, dacă s-a scumpit fie şi numai una dintre componentele de cost, urmează imediat scumpirea iminentă a respectivului produs sau serviciu.


Profituri mai mici sau preţuri mai mari?


Printre puţinele soluţii pe care le întrevăd participanţii la sondajele BCE pentru a contracara creşterea prognozată a costurilor se numără reducerea marjelor de profit. Într-adevăr, producătorii din zona euro preferă să-şi reducă profiturile decât să piardă încrederea clienţilor, scumpind produsele. La noi, încrederea clienţilor nu prea contează şi, cu atât mai puţin, este luată în calcul "aprinderea" inflaţiei, astfel că scumpirile se ţin lanţ, de la lună la lună.


Ar trebui să dea de gândit, în acest sens, statisticile BCE care arată că, în zona euro, s-au înregistrat creşteri ale costurilor în a doua jumătate a anului 2007 şi, în acelaşi timp, scăderea preţurilor facturate ale produselor finite obţinute în industria prelucrătoare...


BCE cere eliminarea revendicărilor salariale


"S-ar putea înregistra o creştere a puterii de negociere a preţurilor pe segmentele de piaţă cu concurenţă scăzută. Prin urmare, este imperios necesar ca toţi partenerii sociali să manifeste un comportament responsabil şi să se evite efectele secundare asupra stabilirii salariilor şi preţurilor, generate de creşterile recente ale preţurilor materiilor prime.


În acest sens, orice indexare, explicită sau de facto, a salariilor nominale în raport cu preţurile ar trebui eliminată". Aceasta este principala cerinţă (a se observa tonul categoric în care este formulată) cuprinsă în editorialul Buletinului de Conjunctură al Băncii Centrale Europene, document din care am extras datele amintite mai sus. Analiza BCE mai arată că ţările OCDE au revizuit în sens descendent prognoza privind creşterea cererii globale de petrol pentru anul 2008, care în prezent se aşteaptă să atingă un nivel de 2,3%.


"Între timp, în pofida creşterii numărului de solicitări pentru a mări nivelurile de producţie, miniştrii OPEC au hotărât să nu le majoreze.

Cotaţiile petrolului pot scădea spre sfârşitul anului

Privind în perspectivă, este posibil ca nivelul încă limitat al capacităţii de rezervă - pe fondul unei cereri puternice şi al menţinerii riscurilor geopolitice, ca şi a celor pe partea ofertei - să menţină preţul petrolului la niveluri ridicate în absenţa unei modificări a politicilor OPEC. Potrivit pieţei contractelor la termen, participanţii la piaţa petrolului se aşteaptă în prezent ca preţurile să rămână la niveluri ridicate şi să coboare uşor până la nivel de 88 USD până la sfârşitul anului 2008", conchid analiştii BCE.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite