Cosmin Stan :„Jurnalist eşti non-stop, în orice secundă, în orice împrejurare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După şase ani de reportaje la PRO TV, Cosmin s-a mutat la Realitatea TV, unde prezintă ştirile.Cosmin nu vrea să fie ipocrit, aşa că recunoaşte deschis că nu-i e dor încă de munca de teren. Spune că va mai face reportaje, însă doar atunci când va considera că are ceva de spus din această perspectivă.

„Adevărul“: Ce te-a determinat să te duci la Realitatea TV, după atâţia ani de lucrat la Pro TV?

Cosmin Stan: Mutarea la Realitatea TV a venit firesc după 12 ani de „alergat“ pe teren fără încetare, dintre care şase ani pentru PRO TV. Am ajuns la maturitate şi trebuia să schimb registrul. Consider că jobul de prezentator full time la televiziunea de ştiri numărul unu din România este provocarea de care aveam nevoie pentru a ieşi dintr-o oarecare uzură a reporterului de teren.

Este ca în sportul de performanţă: trebuie să ştii când să te retragi. Iar eu am considerat că acum este momentul. Evident, asta nu înseamnă că nu o să mai fac niciodată teren, ba dimpotrivă. O să fac, dar numai de plăcere şi aşa voi avea garanţia că reportajele mele vor ieşi bine.

Întotdeauna am considerat că tot ceea ce faci cu plăcere iese bine. Iar eu începusem să-mi pierd această plăcere şi de-aia am făcut pasul decisiv. Dacă nu l-aş fi făcut, aş fi ajuns probabil un reporter bătrân, obosit şi plictisit, care nu este în stare să-şi depăşească această condiţie. În plus, mie mi-a plăcut întotdeauna să fiu cu cei mai buni, iar Realitatea TV dă tonul în materie de ştiri în România.


Care este cea mai mare provocare a noului tău job?

Cea mai mare provocare a noului job este aceea de a sta în emisie ore în şir, în direct, fără să am garanţia că tot ceea ce era trecut iniţial în sumar se va şi întâmpla întocmai.

Totul este în direct, iar evenimentele nu ne aşteaptă, aşa că în orice secundă se poate întâmpla ceva neprevăzut. Asta este marea provocare: să fii capabil ca în orice clipă, în direct, să poţi vorbi liber despre orice ar putea interveni, fără prompter, pentru a da colegilor timpul necesar să pregătească subiectul cum se cuvine.


Ai studiat jurnalismul printr-o bursă la Universitatea din Tennessee. Cum ţi s-a părut mentalitatea jurnaliştilor de acolo faţă de a celor din România?

Bursa din Statele Unite a fost, în primul rând, o experienţă de viaţă extraordinară. M-a ajutat foarte mult să cunosc poporul american şi să înţeleg cum funcţionează cea mai dezvoltată societate din lume. Profesional, am realizat cât de pragmatici sunt jurnaliştii americani.

Cum nu sunt interesaţi decât de lucrurile care au impact direct asupra comunităţii pentru care lucrează. În plus, am constatat dezinteresul total pentru senzaţional (cel puţin la capitolul ştiri) şi mă refer aici la senzaţionalul gratuit, dus la extreme, care prinde atât de bine în România.

Evident că şi la ei o ştire răspunde aceloraşi întrebări, însă cel mai important este că la ei o ştire răspunde intereselor şi nevoilor comunităţii căreia îi este prezentată. Acolo, comunitatea setează agenda publică, oamenii obişnuiţi stabilesc ce anume îi interesează, ce probleme şi ce dorinţe au, iar autorităţile publice şi televiziunile se întrec în a afla toate acestea prin studii şi sondaje periodice. În România, în schimb, pare să fie invers.


Care a fost efectul premiului Emmy câştigat anul trecut? Ai primit vreo ofertă din străinătate?

Premiul Emmy a fost, fără dar şi poate, cea mai mare realizare a carierei mele de jurnalist de până acum. Mă bucur că împreună cu Paula Herlo şi toţi ceilalţi colegi care au lucrat cu noi la campania „Tu ştii ce mai face copilul tău?” am reuşit să aducem primul Emmy în Europa Centrală şi de Est.

A fost un succes deosebit, însă nu cred că este suficient pentru a primi oferte din străinătate. Nu cred că este aşa de simplu: sunt barierele culturale, în primul rând. Apoi, consider că ai nevoie de mult mai multă experienţă internaţională pentru a deveni atractiv pentru un job în jurnalism, în străinătate. Au fost, în schimb, oferte din România.


Care a fost cel mai mare sacrificiu făcut pentru meseria de jurnalist?

Cel mai mult până acum mi-am sacrificat familia, pentru că nu poţi fi jurnalist adevărat cu un program fix, de opt ore pe zi. Şi-atunci e firesc să se întâmple să lipseşti de la aniversarea celor dragi, să nu fii alături de ei atunci când au mare nevoie etc.

Jurnalist eşti non-stop, în orice secundă, în orice împrejurare. Şi cum evenimentele nu îşi aleg momentul şi nici locul unde se produc, atunci rămâne la latitudinea ta de jurnalist dacă ieşi din rând şi te faci remarcat, sau dacă le ignori, pur şi simplu, şi atunci nu eşti decât un simplu angajat cu pretenţii de ziarist.


Şase ani la PRO TV

Cosmin Stan a părăsit trustul Media Pro în urmă cu puţin timp. Cosmin Stan şi Paula Herlo au primit, în 2008, premiul Emmy pentru reportajele din campania „Tu ştii ce mai face copilul tău?“. Cosmin era şi reporter al emisiunii „România, te iubesc“.

image

Cel mai mult până acum mi-am sacrificat familia, pentru că nu poţi fi jurnalist adevărat cu un program fix, de opt ore pe zi

image


Cosmin Stan
prezentator TV

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite