Coşmarul de pe platformă, povestit de echipaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

amănunţit al platformei, pentru a verifica dacă românii deţin armament. Peste 20 de soldaţi de la marina militară i-au sechestrat pe cei 27 de membri ai echipajului, care au fost lăsaţi ore

amănunţit al platformei, pentru a verifica dacă românii deţin armament. Peste 20 de soldaţi de la marina militară i-au sechestrat pe cei 27 de membri ai echipajului, care au fost lăsaţi ore bune în soare. Într-un final, li s-a permis să meargă într-o zonă administrativă. Momentul maxim de tensiune a fost atunci când persanii au vrut să sigileze cabina de comandă a platformei. "Ne-au pus în faţă mai multe hârtii pe care voiau să le semnăm. Când le-am spus că nu facem acest lucru decât în prezenţa avocatului, au devenit mai agresivi. Au vrut să închidă cabina de comandă şi astfel să ne taie orice fel de comunicaţii cu cei din ţară", povesteşte şeful de echipaj.
După ce echipa de asalt a asigurat perimetrul, la bordul platformei a sosit un elicopter în care se aflau mai mulţi reprezentanţi ai companiilor Petroiran şi Oriental Oil Kish, firme ce se află în litigiu cu proprietarul de drept al platformei Orizont.

Atacul: o demonstraţie de forţa
Gabriel Comănescu, preşedintele Grupului Servicii Petroliere, compania care deţine platforma, spune că acţiunea iranienilor a fost un abuz. "ştiam că există un ordin de sechestru emis pe data de 16 august, pe care l-am contestat în instanţă. Până la soluţionarea cauzei, noi oricum nu am fi mişcat platforma de acolo. Partea iraniană a vrut să facă o demonstraţie de forţă, probabil şi pentru a ne forţa mâna să le vindem platforma", susţine preşedintele GSP. Starea tensionată de pe Orizont s-a stins abia după ora 16, atunci când românilor li s-a permis să aibă acces la cabina radio. Echipajul a putut să comunice cu avocatul companiei şi să transmită rudelor din ţară că nimeni nu a păţit nimic.

Ambasada ia în calcul expatrierea românilor
Ambasada României la Teheran ia în calcul expatrierea celor 19 români, membri ai echipajului platformei petroliere Orizont, reţinuţi de autorităţile iraniene. "Vom constata astăzi la faţa locului dacă românii sunt arestaţi sau nu şi vom vedea dacă pot fi expatriaţi", a declarat ambasadorul român în Iran, Mircea Has. În cazul în care echipajul românesc va putea părăsi platforma, care este teritoriu românesc, aceasta va fi cu siguranţă confiscată de autorităţile iraniene, a explicat Has. Ambasada a trimis o notă de protest guvernului de la Teheran, care se pare că a ajuns la ministrul de externe iranian.

Apărarea nu se implică
"În cadrul Ministerului Apărării există o structură specializată care monitorizează 24 de ore din 24 toate zonele de interes pentru România. Deocamdată se lucrează la strângerea datelor cu privire la atacul militar din Golful Persic. Se pare că e un incident regretabil, care are o latură comercială", a declarat, ieri, Teodor Atanasiu, ministrul apărării. Decizia implicării armatei s-ar putea lua numai în măsura în care se dovedeşte că sechestrarea personalului de pe Orizont n-ar avea la origine un conflict comercial, ci ar fi de natură militară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite