Coşmarul american de criză: „Oraşele de corturi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rămaşi fără slujbe, cu locuinţele luate de bancă pentru neplata creditelor, tot mai mulţi americani se mută în corturi. Aşa-numitele „tent cities“ sau „oraşele de corturi”, cum le numesc americanii, proliferează din California până în Nevada, Georgia şi Florida, în ritm alarmant.

Cel mai cunoscut astfel de loc este în Sacramento (California), devenit popular mai ales în urma unei recente emisiuni a realizatoarei de televiziune Oprah Winfrey, intitulată “Noua faţă a celor fără adăpost”. Presa americană vorbeşte însă de zeci de “replici” ale sale apărute în ultimele luni peste tot în SUA.

Până şi în elegantul oraş californian “Santa Barbara”, o parcare a fost transformată într-un loc pentru cei care dorm în automobile.

Autorităţile din Fresno (California) se luptă să găsească soluţii pentru oamenii din mai multe astfel de “oraşe de corturi”, răsărite recent. Tot aici, a apărut un alt “oraş”, cu adăposturi improvizate din material lemnos, cules de prin gunoaie, transmite ABC.

Absolvenţi de facultate, fără adăpost

California, cu vremea sa mai blândă, a tras mereu persoanele fără adăpost dar în prezent fenomenul este mult amplificat de lovitura dură a recesiunii. În februarie, statul a înregistrat cel mai mare număr de locuinţe repuse în posesia băncilor dintre toate statele americane.
Au existat 80.775 de astfel de dosare, cu 51% mai multe decât în aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce numărul notificărilor  privind vânzarea la licitaţie s-au triplat, potrivit websitului RealtyTrac.

Săptămâna trecută, Michelle Obama le-a servit orez cu ciuperci persoanelor dintr-un adăpost din Washington, DC . “Trecem prin timpuri grele. Vine un moment când fiecare dintre noi are nevoie de o mână de ajutor”, a spus prima doamnă.

Mulţi dintre cei care au rămas fără locuinţe au avut joburi bune şi o viaţă de familie stabilă, până în momentul când situaţia economică a ieşit de sub control, transmite ABCNews. Circa 300 de oameni locuiesc în “Oraşul de corturi” din Sacramento.

Printre ei Tracy Vaughan care s-a mutat aici împreună cu soţul ei, cu şase luni în urmă.  “Am lucrat amândoi pentru aceeaşi companie şi am fost concediaţi în aceeaşi zi”, a declarat ea.

Condiţii „de lumea a treia“

Garren Bratchin, de la Organizaţia de caritate “Loaves and Fishes” spune că numărul celor asistaţi a crescut cu 20% dar că ceea ce şochează este faptul că nu mai este vorba numai de alcoolici, sau de persoane care decid să-şi părăsească familiile.

„Oamenii cu care lucrăm erau de obicei din clasa muncitoare săracă. Dar acum economia este într-o situaţie atât de proastă, încât au început să fie afectate persoane din clasa mijlocie: lucrători în construcţii fermieri, lucrători în vânzări, personalul din restaurante sau hoteluri, inclusiv unele persoane cu studii superioare”, spune el, citat de ABC.

Bratchin spune că, uneori familii întregi de trei sau patru persoane rămân fără adăpost. În plus, mulţi dintre cei care câştigau bine dar nu aveau economii, se află acum “la numai unul sau două salarii distanţă” de a rămâne fără locuinţă. 

Reporterii care au vizitat “oraşul de corturi” din Sacramento, descriu peisaje insalubre, cu grămezi de gunoaie şi hrană aflată în putrefacţie. “Oraşul” a crescut de la câteva corturi cu un an în urmă, la circa 300 în prezent.

Deşi Sacramento este situat într-un climat mediteraneean, favorabil campingurilor în aer liber, mai multe zile de ploaie torenţială transformă adesea tabăra celor fără adăpost într-un fel de mlaştină. O asociaţie de caritate le oferă oamenilor, în fiecare zi,  posibilitatea de a face un duş şi de a lua o masă gratuită. 

Primarul din Sacramento, Kevin Johnson a declarat că va căuta o soluţie urgentă pentru problema sutelor de oameni din “oraşul de corturi. “Nu putem lăsa lucrurile aşa cum sunt. Oamenii trăiesc în condiţii inumane, de lumea a treia”, a spus el.

Statistici necruţătoare

image

Steagul american flutură trist, într-un peisaj dezolant, demn mai degrabă de „lumea a treia“



Recesiunea, care a început ca o criză a locuinţelor, în care mulţi americani nu îşi mai puteau plăti ipotecile, s-a împrăştiat în toate sectoarele economice. Numai în februarie, 650.000 de americani şi-au pierdut locurile de muncă, şomajul înregistrând cea mai mare cotă din ultimii 25 de ani, 8,1%.

Circa 12,5 milioane de oameni caută de lucru, adică mai mulţi decât întreaga populaţie a statului Pennsylvania. Nimeni nu este imun la criză, nici măcar cei cu o pregătire universitară. Rata şomajului între absolvenţii de facultate a atins şi ea un punct maxim. 

Lucrătorii organizaţiilor de caritate spun că cei care au ajuns fără locuinţe sau în pragul acestei situaţii disperate nu sunt numai din clasa muncitoare săracă, aşa cum se întâmpla până acum doi ani.

Au început să fie afectate persoane din clasa mijlocie, oameni care câştigau bine înainte de criză, însă nu aveau economii. Este vorba uneori de familii întregi de trei sau patru persoane.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite