Corupţie la nivel înalt pentru mascarea încălzirii globale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paul Wolfowitz a modificat un raport referitor la schimbarea climei, protejând interesele marilor companii petroliere. Presa internaţională a semnalat, de mai multe ori, faptul că

Paul Wolfowitz a modificat un raport referitor la schimbarea climei, protejând interesele marilor companii petroliere.

Presa internaţională a semnalat, de mai multe ori, faptul că administraţia Bush nu pare să ia în serios avertizările specialiştilor referitoare la schimbările dramatice ale climei. La aceasta se adaugă şi refuzul mai vechi al Casei Albe de a semna protocolul de la Kyoto. Analiştii politici consideră că, în acest mod, administraţia de la Washington îi susţine pe coloşii industriali din SUA. Un aliat de nădejde în acest sens s-a dovedit a fi fostul "vultur" neoconservator, Paul Wolfowitz.

Administraţia americană a încercat mereu să influenţeze deciziile Băncii Mondiale referitoare la fondurile ce ar fi trebuit alocate pentru contracararea efectelor produse de modificările climaterice, arată cotidianul britanic "The Independent".

O mână substanţială de ajutor a venit chiar din partea fostului preşedinte al World Bank, Paul Wolfowitz, care a fost nevoit să demisioneze în primăvara acestui an în urma unui scandal de corupţie cu tentă sexuală. Adept al războiului din Irak şi al unei linii dure a politicii americane externe, Wolfowitz (fost secretar al Apărării) a modificat, de cel puţin două ori, nişte rapoarte realizate de specialiştii Băncii Mondiale, referitoare la fenomenul de încălzire globală.

El a şters personal cuvintele "schimbări climatice" din titlul unui astfel de document, şi a ordonat ca textul să fie schimbat, în sensul "ridiculizării" referirilor la încălzirea globală şi la alternativa folosirii "energiei verzi". Kristalina Georgieva, director pentru Dezvoltare durabilă şi Mediu al World Bank, a declarat că preşedintele World Bank era de părere că subiectul încălzirii globale este "controversat din punct de vedere politic", încercând în acest mod să îşi mascheze propriile convingeri politico-financiare.

Publicaţiile americane au făcut deseori aluzie la faptul că "vulturul" Wolfowitz este un apropiat al administraţiei Bush, dar şi al cercurilor de mari industriaşi, în special al petroliştilor, cum ar fi gigantul EXXONMobil.

Oameni de ştiinţă finanţaţi de EXXON Deşi, în proporţie covârşitoare, comunitatea ştiinţifică internaţională susţine că activitatea umană este vinovată pentru producerea gazelor cu efect de seră care au dus la creşterea temperaturii la nivel global, think tanks-urile conservatoare şi lobby-iştii industriaşilor din SUA fac tot posibilul să dezmintă aceste concluzii, finanţând "studii" care să demonstreze că încălzirea globală este "o farsă" şi o dovadă de manipulare subtilă.

În afară de diverşi specialişti, EXXON (de altfel, cea mai mare companie petrolieră din lume) "ajută financiar" şi diverse publicaţii, cum ar fi "TechCentralStation", care în 2005 a primit suma de 95.000 de dolari pentru "informaţii, analize şi comentarii" referitoare la controversatul fenomen al încălzirii globale. O instituţie de prestigiu care a primit o "sponsorizare" de peste 1,3 milioane de dolari este Competitive Enterprise Institute (CEI), o organizaţie americană nonprofit, ce promovează "libera iniţiativă" (după cum se auto-defineşte), dar care elaborează şi studii referitoare, printre altele, la efectele economice pe termen lung ale schimbărilor climatice.

Potrivit Centrului pentru Transparenţă Publică din SUA, în ultimii ani, EXXON a cheltuit peste 55 milioane de dolari pentru finanţarea think tanks-urilor şi "lobby-urilor de idei". De altfel, aceeaşi companie EXXON sponsorizează cu generozitate şi programele de cercetare universitară. Spre exemplu, va dona 100 milioane de dolari "Proiectului despre clima planetară şi energie" ce urmează a fi realizat de Universitatea Stanford.

Cât priveşte "scepticii" încălzirii globale finanţaţi de EXXON, două nume sunt cunoscute pe plan internaţional: Siegfried F. Singer, "naşul" contestării schimbărilor climatice, autorul volumului "The Scientific Case Against The Global Climate Treaty", şi Paul Drissen, care a scris "Eco-Imperialism, Green Power, Black Death", lucrare unde se susţine că încălzirea globală este o invenţie dirijată împotriva… negrilor.

300 de cercetători, luaţi peste picior În luna noiembrie a anului trecut a fost dat publicităţii studiul numit "Evaluarea impactului schimbărilor climatice în Arctica", realizat de peste 300 de cercetători din diverse ţări. Documentul susţine că "Arctica se încălzeşte de două ori mai repede decât restul lumii" şi incriminează activitatea industrială pe scară largă, considerată factor esenţial de poluare.

Apărătorii industriei au ironizat acest studiu, una dintre "vocile" zeflemisitoare fiind cea a cronicarului de la FoxNews.com, Steven Milloy, care conduce totodată două grupuri ştiinţifice, "Advancement of Sound Science Center" şi "Free Enterprise Action Institute". Acestea au primit "donaţii" de 90.000 de dolari din partea EXXONMobil, potrivit presei americane. Una dintre frazele şocante ale lui Milloy a fost: "Data de intrare în vigoare a protocolului Kyoto va rămâne marcată de pecetea infamiei ştiinţifice şi economice".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite