"Coruptia nu se reclama si e greu de descoperit"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul federal de Interne a l Germaniei, dr. Otto Schilly, cel care a avut rolul determinant in scutirea de viza pentru cetatenii romani care calatoresc in spatiul Schengen, a vizitat recent

Ministrul federal de Interne a l Germaniei, dr. Otto Schilly, cel care a avut rolul determinant in scutirea de viza pentru cetatenii romani care calatoresc in spatiul Schengen, a vizitat recent Romania. El a acordat in exclusivitate pentru Adevarul urmatorul interviu.
- Domnule ministru, care este relatia dintre Politie si Justitie in Germania?
- Cand se declanseaza o investigatie, procurorul este cel care raspunde de inceperea acesteia. Apoi, el implica fortele de politie. In Germania, avem o structura federala, iar la acest nivel activeaza ofiteri de investigatie ai politiei federale din cadrul BKA si, de asemenea, avem ofiteri la nivel de land. Ministerul Justitiei este acela care supravegheaza activitatea procurorilor. Intre Ministerul de Interne si cel al Justitiei exista o buna relatie de cooperare, si nu una de concurenta.
- Ce salarii au politistii germani in raport cu alte categorii profesionale din tara dumneavoastra?
- Consider ca salariile lor sunt decente, dar suntem preocupati in a le imbunatati nivelul.
- Fenomenul de coruptie exista si in politia germana? Daca da, cum luptati impotriva acesteia?
- Am avut cazuri singulare. Avem programe de prevenire si control al coruptiei, bazate pe principiul lucrului in echipa si cel al "rotatiei cadrelor", pentru ca trebuie sa fim atenti in ceea ce priveste aceasta problema. Coruptia nu este usor de descoperit. Unii afirma ca este o forma de ilegalitate fara victima, dar este incorect, pentru ca victime suntem cu totii. Cei implicati in acest gen de fapte nu au interes sa reclame la politie. Spre exemplu, daca esti victima unui atac violent, te duci la politie si reclami. In cazul coruptiei, nici mituitorul, nici mituitul nu au interes sa reclame. Coruptia nu se reclama si este greu de descoperit. Ea face parte din ceea ce numim noi "zona neagra a infractionalitatii".
- Credeti ca integrarea Romaniei in UE va crea probleme Germaniei?
- Nu, dimpotriva. Sigur, decizia apartine Comisiei Europene. Avem relatii apropiate si prietenesti cu Romania, in special cu prietenul meu, ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus. Relatia cu el este un simbol al acestei bune colaborari. Un exemplu in acest sens este si venirea in Romania a domnului Walter Sperner, fostul sef al Politiei de Frontiera din Germania. In loc sa se pensioneze, el a preferat sa vina in Romania, in vederea organizarii activitatii Politiei de Frontiera de aici. Vedem in extinderea Uniunii Europene, incluzand si Romania, un avantaj pentru tarile membre originare. Este un avantaj pentru ambele parti. Trebuie, insa, respectate anumite reguli, iar pentru a deveni membri, trebuie sa indepliniti anumite conditii si sa munciti mai mult.
- Veti spori ajutorul acordat Romaniei pentru a intari frontiera de Est?
- Ne-am implicat deja foarte mult in programe de instruire si furnizare de echipament, finantate cu foarte multi bani. Ne-am implicat in programe PHARE, un sfert din valoarea acestora fiind finantata de Germania. Inseamna foarte multi bani.
- In afara meciului de fotbal de la Bucuresti (interviul a fost realizat cu cateva ore inainte de inceperea meciului amical de fotbal dintre reprezentativele Romaniei si Germaniei - n.r.), ce obiective aveti in vizita dumneavoastra in Romania?
- Avem relatii foarte prietenesti cu Romania, vrem sa facem totul pentru a dezvolta aceasta prietenie, dar meciul din seara aceasta nu tine de prietenie. Am avut o intrevedere cu primul-ministru, domnul Adrian Nastase. La randul sau, domnia sa a fost, recent, la Berlin, asa ca, dupa cum vedeti, relatiile dintre tarile noastre sunt prietenesti. Am fost bucuros sa-l vad si sa vorbesc cu el. M-am intalnit si cu prietenul meu Ioan Rus, ministrul roman al Administratiei si Internelor, si am avut discutii pe probleme de securitate. Joi dimineata, voi pleca la Sibiu, e un loc foarte frumos si imi place mult. Incerc sa promovez ideea ca Sibiul sa fie inclus in cadrul mostenirii culturale a lumii. Un alt scop al venirii mele in Romania este sponsorizarea oferita de Asociatia de Fotbal pentru doua scoli romanesti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite