Corupţia orală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragi şefi de partid, maturizaţi‑vă, pentru numele lui Dumnezeu! Trecu, iată, şi mult-vehiculatul tsunami de la Bruxelles. Raportul pe justiţie al UE arată însă ca o furtună

Dragi şefi de partid, maturizaţi‑vă, pentru numele lui Dumnezeu!

Trecu, iată, şi mult-vehiculatul tsunami de la Bruxelles. Raportul pe justiţie al UE arată însă ca o furtună leşinată într-un bol cu apă, nicidecum ca apocalipsa prevestită a se abate asupra României. Excluderea de pe harta Schengen ori tăierea Bucureştiului de la porţia fondurilor euro nu figurează în scripte nici măcar ca riscuri, darămite ca ameninţări directe. O fi bine, o fi rău?

În comparaţie cu Bulgaria, pusă la zid de Europa pentru lipsa de progrese în justiţie, România poate spune că a ieşit cu faţa curată. Măcar că n-a rămas cu banii luaţi, ca Sofia, şi tot e ceva. Dacă UE ne închidea robinetul cu milioane de euroi, atunci ne-am fi dat foc la valiză.

Cine ştie, poate profesorul Tom Gallagher chiar are dreptate: Europa s-a lăsat păcălită de politicienii de la Bucureşti. Caz în care Bruxelles-ul n-a făcut decât să mute gunoiul sub preşul naţional. Până la viitoarea inspecţie, când probabil responsabilii cu igiena UE vor căuta şi dedesubt.

Totuşi, de la comisarii lui Barroso avem a ţine minte un salut al dracului de serios: n-o mai aburiţi cu gargara împotriva corupţiei la nivel înalt! Mesajul este adresat direct partidelor şi parlamentului. Alt avertisment: depolitizaţi lupta împotriva corupţiei!

Simplu de cerut, greu de făcut! În primul caz, e clar. Parlamentarii (nu parlamentul - instituţia e sfântă în democraţie!) trebuie condamnaţi la judecata opiniei publice dacă o mai fuşeresc cu dosarele unor Mitrea, Năstase&comp. La proces şi basta! Nu tu, deputat sau senator, ai dreptul să dai verdicte, ci doar judecătorul.

Doi la mână: UE are dreptate, nu mai putem continua cu politizarea corupţiei. Se schimbă puterea, se schimbă lotul acuzaţilor, împricinaţii urlă din toţi rărunchii ("suntem victime politice!"), ne aude o lume-ntreagă, iar noul brand de ţară se coace implacabil: "România, mereu surprinzătoare în balamuc". Stop, măi, oameni buni! Prea multă corupţie orală, zău aşa.

Nu ajungem nicăieri. Dragi şefi de partid, maturizaţi-vă, pentru numele lui Dumnezeu, măcar în ceasul al 12-lea! Aşezaţi-vă la aceeaşi masă, schimbaţi legile justiţiei, puneţi oameni acceptaţi unanim pentru gestionarea sistemului şi hai să facem odată o temelie sănătoasă pentru etern beştelita justiţie! Altfel, vorba unui clasic în viaţă cu muscă pe căciulă, nu facem decât să tot umblăm aiurea cu corupţia-n gură. Nu de alta, dar într-o bună zi Europa s-ar putea să ne-o îndese tuturor pe gât.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite