Cortina de fier despărţea Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

mâine se împlinesc 60 de ani de la faimosul discurs rostit de fostul premier britanic Winston Churchill în oraşul american Fulton, considerat a fi începutul "războiului rece" împotriva Uniunii

mâine se împlinesc 60 de ani de la faimosul discurs rostit de fostul premier britanic Winston Churchill în oraşul american Fulton, considerat a fi începutul "războiului rece" împotriva Uniunii Sovietice, fostul aliat al Occidentului în timpul celui de-al doilea război mondial.
La 5 martie 1946, în prezenţa preşedintelui american de atunci, Harry Truman, Churchill a declarat: "De la Sczeczin la Baltica şi până la Triest, la Adriatica, o cortină de fier a căzut de-a curmezişul continentului". Festivităţile consacrate jubileului au început vineri în oraşul Fulton, în prezenţa fiicei mici a lui Churchill, Lady Mary Soames, şi a nepoatei acestuia, Edwina Sandys. Cu acest prilej, Mary Soames va deschide în mod festiv uşile Memorialului american şi ale bibliotecii Churchill.
Cunoscutul istoric rus Valentin Falin afirmă că Occidentul nu avea motive să se teamă de Moscova, care, în anii 1945-1946, nu şi-ar fi propus să instaleze în Europa Centrală şi de Est regimuri prosovietice. În opinia sa, "războiul rece" nu s-a încheiat încă, deoarece nu a dispărut substratulul acestuia-rusofobia".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite