Corlățean: Sunt convins că anul viitor vom fi parte a spațiului Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titus Corlățean, ministrul de Externe al României
Titus Corlățean, ministrul de Externe al României

Ministrul de Externe Titus Corlățean a declarat într-un interviu acordat Die Presse că România desfășoară o activitate de lobby și este convins că va intra în Schengen în două etape, mai întâi cu granițele maritime și aeriene, iar până la sfârșitul anului 2013 se va lua o decizie cu privire la granițele terestre,  notează NewsIn.

"România îndeplinește de peste un an și jumătate criteriile tehnice pentru intrarea în Schengen. Am fost și suntem foarte cooperanți în această privință, am investit mai mult de un miliard de euro din bugetul UE și din resursele noastre în tehnologie", a declarat șeful diplomației române, adăugând că decizia a fost amânată "din diverse motive politice".

"Desfășurăm o activitate de lobby și sunt convins că anul viitor vom fi parte a spațiului Schengen, și anume după planul Germaniei și Franței, într-o primă etapă cu granițele aeriene și maritime. Până la sfârșitul anului viitor se va lua cu siguranță o decizie privind granițele terestre", a mai spus Corlățean, întrebat ce va face România, dacă, în continuare, țări precum Olanda se vor opune aderării României.

Întrebat dacă România nu va protesta față de această situație, Corlățean a replicat că adevăratele probleme sunt la granița de sud a UE, nu la cea din est.

"Ce ar trebui să facem, dacă am îndeplinit cerințele tehnice? Experții noștri sunt parte a echipelor Frontex de pe flancul sudic european, acolo unde sunt într-adevăr probleme, nu de-a lungul graniței noastre din est", a explicat ministrul de externe.

Pe agenda Consiliului JAI din 25-26 octombrie figurează subiectul Schengen, dar nu va fi luată nicio decizie. Consiliul va lua doar act de stadiul actual al aplicării acquis-ului Schengen în România și Bulgaria.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite