Corlățean: Nimeni nu le ia dreptul de a vota românilor din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titus Corlăţean
Titus Corlăţean

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, în această seară, că nimeni nu le ia dreptul de a vota cetățenilor români din străinătate, dar că ei au participat ad-hoc la referendum, fiind înscrişi pe listele suplimentare.

"Cetăţeanul român are dreptul de vot garantat. La referendum, în străinătate, au votat 74.000 de cetăţeni români, cu domiciliul, reşedinţă, rezidenţă, cum doriţi să îi spuneţi, în străinătate.

Nimeni nu a împiedicat cetăţenii români din străinătate să voteze, este adevărat că de o manieră, până la urmă, ad-hoc, au fost înscrişi pe listele astea suplimentare care se construiesc în funcţie de cine vine, concret, și votează", a declarat ministrul, invitat la TVR Internațional.

Referitor la decizia Curții Constituționale, care a hotărât că erata cu privire la introducerea românilor din străinătate în cvorumul pentru referendumul din 29 iulie este legală și a cerut Guvernului listele până la 21 august, Corlățean a precizat:

"Curtea Constituţională, astăzi, după o serie de decizii care, să spunem, au oscilat într-o parte sau alta, a spus în primul rând că devansează acel termen până la care Guvernul României să trimită acele documente. Termenul este scurt. Autorităţile române, în plan naţional şi bineînţeles, în relaţiile externe, trebuie să facă eforturi pentru a actualiza aceste liste".

Ministrul a adăugat că "există avantaje pentru cetăţeanul român de a fi ţinut la curent de ambasadă în statul în care trăieşte, dar pot apărea și riscuri de securitate, cum se întâmplă în cazul Siriei sau Libiei".


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite