Coreea de Nord renunţă la bombă pentru petrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În schimbul dezactivării complete a reactorului nuclear de la Yongbyon, Phenianul va primi un milion de tone de combustibil şi va scăpa de sancţiunile comerciale Coreea de Nord a decis,

În schimbul dezactivării complete a reactorului nuclear de la Yongbyon, Phenianul va primi un milion de tone de combustibil şi va scăpa de sancţiunile comerciale

Coreea de Nord a decis, ieri, la capătul a şase zile de negocieri, desfăşurate la Beijing, să înceapă dezmembrarea instalaţiilor sale nucleare, în schimbul unui ajutor energetic consistent. Potrivit negociatorului Wu Dawei, eforturile conjugate ale Chinei, Statelor Unite, Japoniei, Rusiei şi Coreii de Sud de a convinge Phenianul să renunţe la arma nucleară au fost până la urmă încununate de succes, rezultatul fiind o declaraţie comună pe care şi-a pus semnătura şi Coreea de Nord.

Dacă îşi respectă angajamentul, Coreea de Nord va primi un milion de tone de petrol. Prima tranşă, de 50.000 tone, va fi livrată dacă Phenianul îşi va închide principalul său reactor, de la Yongbyon, în următoarele două luni.

Restul de 950.000 tone de carburanţi este condiţionat de dezactivarea completă a acestui reactor, fapt ce va trebui verificat de inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), tot la două luni de la semnarea acordului.

Experţii consideră Yongbyon drept "coloana vertebrală" a arsenalului edificat de dictatura comunistă nord-coreeană. Coreea de Nord a alertat la maximum comunitatea internaţională după efectuatea primului său test nuclear, în octombrie 2006, fapt ce i-a atras sancţiuni din partea ONU şi a impulsionat negocierile asupra denuclearizării, începute încă din 2003.

SUA ar putea scoate Coreea de Nord de pe "axa răului"

Acordul încheiat ieri ar putea conduce la dezgheţarea relaţiilor Coreii de Nord cu Statele Unite, comentează analiştii. În 2002, preşedintele George W. Bush a plasat această ţară pe "axa răului", alături de Iran şi Irak, sub acuzaţia că susţine terorismul internaţional. Acum, Statele Unite au acceptat să retragă Coreea de Nord de pe lista neagră şi să renunţe la sancţiunile comerciale dacă Phenianul se ţine de cuvânt şi închide reactorul de la Yongbyon în următoarele
două luni.

Nu este prevăzută însă ridicarea sancţiunilor financiare. În urmă cu un an, Statele Unite au inclus în pachetul de sancţiuni adoptate împotriva Coreii de Nord şi îngheţarea mai multor conturi, totalizând circa 24 milioane de dolari, depuse în Banco Delta Asia (BDA) din Macao.

Mai reticentă, Japonia îşi condiţionează aportul propriu la ajutorul energetic de rezolvarea dosarului cetăţenilor japonezi răpiţi de agenţii nord-coreeni în timpul Războiului Rece.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite