Corecţiile nu au speriat investitorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza financiară internaţională a afectat, în primul rând, jucătorii fără experienţă Principalele evoluţii înregistrate pe bursa de la Bucureşti susţin faptul că investitorii

Criza financiară internaţională a afectat, în primul rând, jucătorii fără experienţă

Principalele evoluţii înregistrate pe bursa de la Bucureşti susţin faptul că investitorii locali au acţionat mai puţin sub impactul crizei globale.

Deşi România nu traversează cea mai favorabilă etapă în ceea ce priveşte indicatorii economici, iar pieţele financiare internaţionale se află, încă, sub şocul crizei creditelor subprime, analiştii apreciază că investitorii nu au motive să-şi limiteze sau să-şi amâne proiectele care vizează ţara noastră.

Performerii, la mare căutare

Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţei Române a Băncilor (ARB), apreciază că "sunt, încă, foarte multe oportunităţi atractive în România. În plus, deşi nu este o piaţă matură, echilibrul se păstrează, astfel că, în perioada corecţiilor, nu au avut loc şocuri foarte dure care să se propage dinspre piaţa de capital spre bănci şi invers".

În timp ce sistemul bancar autohton nu a fost afectat de turbulenţele financiare, Bursa de la Bucureşti le-a resimţit din plin, astfel că numai de la începutul acestui an indicele compozit s-a depreciat cu peste 20%. Cei care au ales să dea bir cu fugiţii din calea corecţiilor au fost investitorii fără experienţă.

"Investitorii fără o istorie în spate aleg, de obicei, să iasă mai repede din piaţă", observă Jean Pricop, directorul general al KD Investments România. În plus, ca tendinţă, investitorii au cumpărat, cu precădere, "performerii momentului" şi au vândut tot acţiunile care au adus randament, alegând să nu-şi marcheze pierderile.

Analiştii consideră că, pentru a înlătura erorile ce pot apărea în luarea unei decizii de investiţie pe piaţa de capital, trebuie luate în calcul diversificarea plasamentelor, adaptarea instrumentelor financiare la profilul de risc asumat şi durata de deţinere.

Diversificarea, pentru scăderi mai mici

"Din păcate, diversificarea este afectată de corelarea pieţelor pe corecţii", a explicat, ieri, Mihail Ion, preşedintele Raiffeisen Asset Management, în cadrul unui seminar organizat de Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România (AAF). În ceea ce priveşte perioada de deţinere, plasamentele pe termen lung sunt cele care pot aduce profituri, în timp ce neadaptarea instrumentelor financiare la profilul de risc poate determina însă un trading necorespunzător.

Fără retrageri masive de capital

Investitorii români nu şi-au pierdut cumpătul în perioada nefavorabilă traversată de pieţele financiare. Mai mult, numărul acestora a crescut de la începutul acestui an. În cazul fondurilor de investiţii (deschise şi închise), primele patru luni au adus 1.829 de noi investitori, în timp ce valoarea activelor s-a diminuat de la 1,13 miliarde de lei, cât înregistra la sfârşitul anului 2007, la 1,02 miliarde de lei.

"Pe piaţa românească nu au existat retrageri masive de pe fondurile de investiţii, pentru că acestea sunt căutate de un număr restrâns şi relativ sofisticaţi de investitori, care nu au reacţii emoţionale", apreciază Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management. În ceea ce priveşte deţinătorii de instrumente financiare, numărul rezidenţilor a crescut cu 20.177 de la începutul acestui an.

În plus, în primele patru luni, românii au plasat mai mulţi bani pe bursa de la Bucureşti decât străinii. Florin Dolea, directorul general al Pioneer Asset Management, observă faptul că "investitorii locali au fost mai puţin pătrunşi de criza globală". Cumpărările rezidenţilor s-au ridicat la 2,09 miliarde de lei, iar vânzările au totalizat 1,87 miliarde de lei. În acelaşi timp, străinii au retras de la BVB 982,7 milioane de lei şi au adus numai 764,25 milioane de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite