Corecţiile nu afectează valoarea plasamentelor bursiere ale SIF-urilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii SIF Oltenia şi SIF Muntenia consideră că nivelul investiţiilor va fi cel puţin comparabil cu cel din 2007 Acţiunile cotate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) reprezentau,

Reprezentanţii SIF Oltenia şi SIF Muntenia consideră că nivelul investiţiilor va fi cel puţin comparabil cu cel din 2007

Acţiunile cotate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) reprezentau, la sfârşitul anului trecut, nu mai puţin de 81,2% din totalul activelor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF). Corecţiile înregistrate de indicii bursieri pe fondul crizei financiare au afectat, astfel, în egală măsură, şi deţinerile SIF-urilor pe piaţa autohtonă de capital. Cu toate acestea, managerii SIF-urilor spun că nu vor diminua, în acest an, valoarea plasamentelor la bursă.

Faţă de închiderea anului bursier 2007, fiecare dintre cei trei indici reprezentativi pentru BVB au marcat, până în momentul de faţă, o depreciere de peste 20%. Iar volatilitatea ridicată a cotaţiilor face cu atât mai dificilă valorificarea plasamentelor bursiere.

Prudenţa, principala politică investiţională

În aceste condiţii, managerii SIF-urilor consideră că prudenţa rămâne principala politică investiţională. Tudor Ciurezu, vicepreşedinte SIF Oltenia (SIF5), spune că instabilitatea din pieţele de capital necesită o analiză curentă minuţioasă. "Din decembrie până în momentul de faţă, valoarea investiţiilor pe bursa românească depăşeşte 25 milioane de lei. Deocamdată, nu am fructificat aceste plasamente", subliniază Ciurezu.

Potrivit reprezentantului societăţii de investiţii, SIF Oltenia a plasat pe piaţa românească aproximativ 120 milioane de lei în 2007. "Până la sfârşitul anului în curs mai avem disponibilităţi financiare, însă acestea vor fi plasate cu prudenţă", spune Ciurezu.

Deşi SIF Muntenia (SIF4) a dat tonul investiţiilor pe pieţele externe, încă din noiembrie 2006, celelalte societăţi nu s-au grăbit să adopte aceeaşi strategie. "Deocamdată nu vom face plasamente pe pieţele externe, întrucât apreciem că bursele emergente oferă, în momentul de faţă, mai multe oportunităţi", ne-a declarat vicepreşedintele SIF Oltenia.

SIF Muntenia continuă pe pieţele externe

La rândul său, Petre Pavel Szel, preşedintele SAI Muntenia Invest, administrator al SIF Muntenia, apreciază că, în acest an, politica de investiţii nu va fi afectată într-o măsură foarte mare de corecţiile bursiere. "Nu cred că se va diminua valoarea plasamentelor pe piaţa autohtonă de capital, şi apreciez că, până la sfârşitul acestui an, va fi cel puţin comparativă cu cea plasată în 2007", spune Pavel Szel.

Totodată, societatea de investiţii va continua plasamentele pe pieţele externe. "Vom face plasamente atât pe bursă, cât şi în proiecte noi, în societăţi nelistate, dar şi în societăţi în care suntem acţionari deja. Totodată vom continua plasamentele pe pieţele externe, şi vom cumpăra inclusiv acţiuni Erste", ne-a declarat preşedintele SAI Muntenia Invest.

Volumul investiţiilor pe termen scurt, în scădere

Acţiunile cotate la BVB, care deţineau, la sfârşitul anului 2007, o pondere de 81,2% din totalul activelor SIF, au înregistrat, în luna ianuarie, o diminuare cu 6,2%, coborând de la 9,55 miliarde de lei la 8,91 miliarde de lei, potrivit datelor raportate de Uniunea Naţională a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

Astfel, în structura activelor, investiţiile financiare pe termen scurt nu şi-au schimbat semnificativ ponderea în prima lună din acest an. Evoluţia investiţiilor pe termen scurt arată corecţii pe linie, amplitudinea fiind cuprinsă în intervalul -4,1% la SIF Transilvania (SIF3) şi -11,5% la SIF Muntenia.

Fondurile de obligaţiuni rămân în top

Repetând scenariul conturat încă din prima lună a anului, fondurile deschise de investiţii cu plasamente în instrumente cu venit fix s-au menţinut şi în februarie în clasamentul celor mai bune evoluţii. "Practic, pentru fondurile de acţiuni, evoluţia a fost asemănătoare cu cea bursieră. Fondurile de acţiuni au înregistrat uşoare creşteri de randament sau stoparea scăderilor, în vreme ce fondurile mai puţin riscante au adus randamente pozitive", observă Mihail Ion, preşedintele Raiffeisen Asset Management.

Pe primul loc în topul randamentelor asigurate de la începutul acestui an se plasa, la 28 februarie, Pioneer Europa Obligaţiuni. Fondul cu expunere pe pieţele externe a atins un randament de 4,67%. Pe locurile următoare s-au situat fondurile BCR Obligaţiuni (+1,49% cu o zi înainte de sfârşitul lunii trecute) şi BCR Europa Mixt (+1,4%).

Ultimele date raportate de Uniunea Naţională a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) arată faptul că, în ciuda corecţiilor înregistrate pe piaţa de capital, la finele lunii februarie numărul investitorilor în fonduri a crescut cu 0,5% comparativ cu luna anterioară. Cea mai mare creştere, de 3,5%, a fost înregistrată tot la categoria fondurilor de obligaţiuni.

Valoarea totală a activelor nete ale fondurilor deschise de investiţii a fost, în februarie, de 866 milioane de lei, în timp ce activele nete ale celor şapte fonduri închise au ajuns la 163 milioane de lei. Primii trei administratori din piaţă sunt, în momentul de faţă, BCR Asset Management (cu active de 154,5 milioane de lei), BT Asset Management (127,2 milioane de lei) şi Raiffeisen Asset Management (123,3 milioane de lei).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite