Coralii, salvaţi prin impulsuri electrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu câţiva ani, luxuriantul recif de corali al insulei indoneziene Bali era pe punctul de a fi distrus, afectat de temperaturile în creştere, de exploziile de dinamită ale pescarilor

În urmă cu câţiva ani, luxuriantul recif de corali al insulei indoneziene Bali era pe punctul de a fi distrus, afectat de temperaturile în creştere, de exploziile de dinamită ale pescarilor şi de deversările de cianuri. Astăzi, reciful e plină refacere, graţie unei soluţii pe cât de ingenioase, pe atât de surprinzătoare: electricitatea.

Reciful a fost înconjurat de o complicată structură metalică scufundată în golf, care transmite mici impulsuri de electricitate prin cabluri conectate la corali. Electricitatea ajută coralii să se dezvolte şi să-şi revină de pe urma poluării. Proiectul de reabilitare a recifului din Bali, intitulat "Bio-Rock", a fost gândit de omul de ştiinţă Thomas Goreau şi de arhitectul Wolf Hilbertz.

Cei doi au construit structuri similare în alte 20 de ţări, însă experimentul din Bali este cel mai extins. Reciful de corali din golful Pemuteran, de pe malul nordic al insulei, fusese afectat grav de temperaturile mari şi de metodele agresive de pescuit ale localnicilor, care deversau cianuri pentru a paraliza peştii, iar apoi îi culegeau cu plasele.

În aceste condiţii, metodele tradiţionale de reabilitare nu puteau avea succes. În doar câţiva ani, structura racordată la electricitate şi-a demonstrat eficienţa, salvând de la dispariţie reciful.

În ciuda succesului repurtat, cei doi autori ai proiectului au fost nevoiţi să admită unele critici, potrivit cărora instalarea structurilor metalice este costisitoare, iar dependenţa de electricitatea obţinută prin mijloace tradiţionale contribuie la încăzirea globală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite