Copos pleacă din guvern odată cu Codul Fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

lift. Liderul PC a fost foarte evaziv în legătură cu înlocuitorul lui Copos. Voiculescu a spus că nu se ştie încă cine îl va înlocui pe Copos, decizia urmând să aparţină Biroului Politic

lift. Liderul PC a fost foarte evaziv în legătură cu înlocuitorul lui Copos. Voiculescu a spus că nu se ştie încă cine îl va înlocui pe Copos, decizia urmând să aparţină Biroului Politic al PC. Întrebat dacă are vreo preferinţă pentru cine va urma să ocupe postul lui Copos, Voiculescu a spus că nu el trebuie să fie cel care să numească înlocuitorul, ci Biroul Politic.
Preşedintele PC a spus în Senat că ştia încă de marţi de intenţia lui Copos de a demisiona. Liderul PC a adăugat că asupra lui Copos nu au fost făcute presiuni din interiorul partidului. Dan Voiculescu a asigurat că nu are de ce să-l dea afară din PC pe George Copos, pentru că dosarul său nu a ajuns încă în instanţă, iar despre o condamnare nici nu se poate pune acum problema.

Picătura care a umplut paharul
"Neacceptarea propunerii referitoare la microîntreprinderi constituie pentru mine picătura care a umplut paharul", a declarat Copos. El susţinuse pentru Codul Fiscal o serie de amendamente privind impozitarea microîntreprinderilor, în sensul în care microîntreprinderile pot alege între două sisteme de impozitare, fie pentru plata unei cote de 16% aplicate pe profit, fie pentru o cotă de 3% pentru veniturile realizate.
Copos a spus că o asemenea măsură ar fi consolidat moralitatea în lumea afacerilor şi ar fi diminuat tendinţele speculative. "În asemenea circumstanţe, îmi este foarte greu să cred că voi reuşi să îndeplinesc aşa cum îmi doream obiectivele legislative, precum şi priorităţile pe care mi le-am stabilit pentru 2006", a spus Copos, după care a părăsit sala, împreună cu Dan Voiculescu.

Codul Fiscal, la negocieri
Partidul Conservator are mai multe propuneri de modificare a Codului Fiscal, printre care reducerea TVA pentru alimentele de bază de la 19 la 9%, neimpozitarea pe profitul reinvestit, precum şi un impozit mai mic pentru microîntreprinderi. Mai mulţi parlamentari PC au declarat că urmează negocieri în cadrul Coaliţiei pentru a vedea care este susţinerea din partea colegilor în legătură cu propunerile lor. Ei au mai spus că PC îşi doreşte să promoveze toate aceste trei iniţiative, dar ele urmează să fie negociate în CNC al Coaliţiei.
Liderul grupului conservator din Cameră, Bogdan Pascu, a precizat că demisia lui George Copos din funcţia de vicepremier nu are nicio legătură cu dosarul în care acesta este cercetat sau cu restructurarea guvernamentală. "Ambele chestiuni sunt fără obiect. În primul rând, George Copos nu a fost trimis în judecată până în prezent, în al doilea rând, nu avem de-a face deocamdată cu nicio restructurare a Cabinetului", a spus Pascu. Liderul PC a arătat că parlamentarii conservatori vor vota doar acele modificări ale Codului Fiscal care nu aduc dezavantaje întreprinzătorilor privaţi. "Nu vom vota prevederile care aduc dezavantaje acestui sector, respectiv menţinerea cotei unice de TVA pentru toate produsele, majorarea impozitului pe cifra de afaceri a IMM-urilor şi aplicarea unei taxe pe profitul reinvestit în România", a mai arătat Bogdan Pascu.

PC nu va renunţa la postul de vicepremier
Purtătorul de cuvânt al conservatorilor, deputatul Bogdan Ciucă, a declarat că PC nu are de gând să renunţe la postul de vicepremier în cabinetul Tăriceanu şi că la prima şedinţă a Biroului Politic va fi desemnat înlocuitorul lui Copos. "Fiecare va veni cu propuneri, dar vom avea în vedere atât criterii profesionale, cât şi de experienţă politică", a precizat Bogdan Ciucă. În ceea ce priveşte demisia lui Copos, deputatul PC a spus că acesta "se gândea de mai mult timp şi din mai multe motive" la un astfel de gest. "A fost o decizie personală; nimeni nu i-a cerut demisia. Am făcut deseori rabat de la anumite decizii pentru a menţine stabilitatea politică, iar acum este rândul altora", a conchis Ciucă.

Problemele penale ale lui Copos
Vicepremierul George Copos este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproximativ un milion de euro. Copos, care a şi semnat procesul-verbal de trimitere în judecată, este acuzat că, în 2004, în calitate de asociat şi preşedinte al Consiliului de Administraţie SC Ana Electronic SA, ar fi vândut Loteriei Române 38 de spaţii comerciale la un preţ supraevaluat. În acelaşi dosar, procurorii DNA i-au pus sub învinuire şi pe directorul general al Companiei Naţionale Loteria Română, Nicolae Cristea, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, precum şi pe omul de afaceri Gilio Giuzepe Roza. Nicolae Cristea a fost, ieri, la DNA, unde i s-a adus la cunoştinţă materialul de urmărire penală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite