Copos a ascuns bani in contul lui Lucescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

in judecata de procurorii DNA pentru evaziune fiscala de 1 milion de euro, prin vanzarea supraevaluata a 38 de spatii comerciale "Loteriei Romane". Banii astfel obtinuti ar fi fost transferati in

in judecata de procurorii DNA pentru evaziune fiscala de 1 milion de euro, prin vanzarea supraevaluata a 38 de spatii comerciale "Loteriei Romane". Banii astfel obtinuti ar fi fost transferati in diverse conturi, 20 miliarde de lei vechi ajungand, in 2004, si intr-un cont al lui Mircea Lucescu. Audiat la DNA, Mircea Lucescu a spus ca nu cunoaste aceste aspecte si nici semnatura ordinului de plata emis de asociatul lui Copos, Gilio Roza. "Mi s-a prezentat un ordin de plata fara numar", a scris Lucescu in declaratia de la DNA. Lucescu a precizat ca banii din acel cont ii folosea pentru modernizarea casei. In acelasi dosar a fost audiat si fiul lui Mircea Lucescu, Razvan.
Pana la inchiderea editiei, Mircea Lucescu nu a putut fi contactat intrucat avea telefonul inchis.
Anchetatorii au "mers" pe firul afacerilor si au constatat ca "Loteria Romana" ar fi alocat anual din fondul de sponsorizari, de aproape 10 miliarde de lei, cate 5 miliarde de lei clubului de fotbal Rapid si Asociatiei Pro Rapid, fondata in 1997. Anual, 175.000 $ erau platiti numai pe bannerele Loteriei de pe stadionul Giulesti. Alaturi de Copos ajung la instanta suprema, pentru evaziune fiscala, Gilio Giuzepe Roza, actionar la firme din grupul "Ana", si Stelian Ioan Ratiu, administrator la SC Transilvania Internationale SRL. Pentru complicitate la evaziune fiscala vor mai da socoteala fostul director general al "Loteriei Romane", Nicolae Cristea, si agentul imobiliar al SC Euroest Invest SRL, Gabriel Rogoveanu. Anchetatorii au stabilit ca, in perioada iulie-decembrie 2004, Copos, in calitate de asociat si presedinte al Consiliului de Administratie in cadrul SC Ana Electronic SA, impreuna cu Gilio Giuzepe Roza si cu sprijinul lui Nicolae Cristea si Gabriel Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata obligatiilor fiscale, creand in acest mod un prejudiciu de peste 1 milion de euro, la nivelul anului 2004.
Metoda "vanzarea prin interpuSi"
Metoda folosita de cei acuzati in acest dosar ar fi fost interpunerea de noi proprietari in procesul de vanzare-cumparare, respectiv persoana juridica SC Rom Tour G.M. Impex SRL si persoanele fizice Niculaie Ghinea si Ion Matei. Astfel, a fost ascunsa sursa impozabila prin vanzarea a 38 de spatii comerciale de la SC Ana Electronic SA catre "Loteria Romana". Prin intermediul lui Ratiu s-a achizitionat spatiul comercial din Cluj-Napoca. Din documentele organelor de control, a rezultat ca, dupa ce in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor din cadrul "Loteriei Romane" s-a aprobat oferta de achizitie a celor 38 de spatii comerciale, de peste 211 miliarde de lei. Aprobarea a fost comunicata firmei Ana Electonic, reprezentata de Copos si Roza, care a incheiat tranzactii cu alte persoane, aceleasi spatii fiind vandute cu o suma de patru ori mai mica. Anchetatorii au stabilit ca cinci spatii comerciale au fost vandute fictiv catre Antoaneta si Niculaie Ghinea, sapte, catre Gilda si Ion Matei, iar 26 de spatii catre SC Rom Tour. Dupa circa 7-10 zile, aceleasi spatii comerciale au fost revandute de interpusi Loteriei, la aceeasi valoare cu cea trecuta in oferta initiala a Ana Electronic. Daca vanzarea s-ar fi facut direct intre Ana Electronic si "Loteria Romana", impozitul care trebuia platit ar fi fost de circa patru ori mai mare.
SpaTii luate de la stat… gratis, date la stat… cu bani
Prin intermediul noilor proprietari, in procesul de vanzare-cumparare, s-a ascuns faptul ca bunurile dobandite de la stat in mod gratuit au intrat din nou in proprietatea statului… cu bani. Procurorii au decis mentinerea sechestrului pe o parte din conturile lui George Copos si Nicolae Cristea. Lui Copos i s-a pus sechestru pe 4 conturi - cuprinse intre 50.000 lei noi si 3 milioane lei noi - pe care le detine la doua banci. Procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala pe numele lui George Copos in luna ianuarie, acesta negand acuzatiile care i-au fost aduse. Saptamana trecuta, George Copos si-a dat demisia din functia de vicepremier, insa a lasat sa se inteleaga ca decizia sa nu are nicio legatura cu
ancheta DNA.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite