Copilărie fără Moş Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu rucsacul în spate, Alexandra merge zilnic câte 30 de  kilometri pe jos pentru o bucată de pâine
Cu rucsacul în spate, Alexandra merge zilnic câte 30 de kilometri pe jos pentru o bucată de pâine

Alexandra Hânţescu, o copilă de 14 ani dintr-un sat botoşănean, este nevoită să mucească din greu pentru a-şi întreţine mama bolnavă şi cei cinci fraţi.

Nici măcar Crăciunul nu o mai încântă. Naşterea Domnului, care ar trebui să bucure orice creştin, este pentru Alexandra o zi ca oricare alta. O zi care începe foarte de dimineaţă cu drumul lung pe care-l are de străbătut din satul Tocileni, unde locuieşte, şi până în cartierul Popăuţi din Botoşani. Cam 30 de kilometri de mers pe jos, dus-întors, prin frig şi zăpadă, pentru a câştiga o pâine.

Are grijă de animale

Copila îngrijeşte porcii şi găinile din gospodăria unui om din zona Popăuţi. „Este bine că-mi dă şi o pâine. Uneori, mi-a dat o bucată de salam sau o pungă de macaroane. Mai iau din pâinea pe care o aduce pentru câini că sunt câteodată prea sătui şi nici nu se ating de ea", spune Alexandra, care este fericită că a găsit la cine să muncească.În timp ce ea are grijă de animale, acasă la Tocileni cei cinci frăţiori o aşteaptă să vină mai repede cu mâcarea. Este târziu, aproape de ora 22.00, şi n-au pus nimic în gură. Mai răsfăţat este Florentin, mezinul familiei, care are un an şi opt luni şi, paradoxal, este singurul din casă care are o sursă sigură de venit: alocaţia de 42 de lei.

Povestea familiei Alexandrei este cutremurătoare. Copila îşi aminteşte vag că odată, pe când era mică, avea o familie fericită cu care locuia ­într-un apartament în oraş şi doi părinţi care aveau grijă de ea şi de fraţi. Totul s-a sfârşit după ce tatăl, zidar de meserie, s-a apucat de băut. „Venea în fiecare zi beat acasă şi o bătea foarte tare pe mama. Pe noi ne scotea afară din casă şi, dacă nu plecam, ne bătea şi pe noi. Ultima dată a bătut-o aşa de tare pe mama, că a băgat-o în spital. Mama a fost operată şi tata a fost dus la puşcărie. Poate o omora dacă nu mă băgam eu între ei. De ciudă, mi-a aruncat cu apă clocotită peste mâini şi m-a opărit", povesteşte Alexandra.

Fără apartament din cauza datoriilor

După ce a ieşit din puşcărie, tatăl i-a părăsit definitiv, dar nu înainte de a-şi lăsa nevasta încă o dată gravidă şi de a pierde apartamentul din oraş. „Din cauza datoriilor am pierdut casa. Mama spune că a luat-o statul. Aşa am ajuns cu mama pe drumuri. Am dormit prin gară şi prin oraş până am găsit casa asta de la ţară", mai spune Alexandra. Familia Hânţescu locuieşte de aproape doi ani în satul Tocileni, într-o modestă casă de chirpici, fără curent electric şi care stă să cadă. Prin acoperiş plouă, iar uşa şi gemurile nu se închid bine. Mai mult, nici lemne de foc nu au. Se încălzesc cu crengile şi cartoanele pe care Alexandra le culege de pe drum, când vine seara târziu acasă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite