Copiii „stranierilor“ suferă în tăcere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii „stranierilor“ suferă în tăcere
Copiii „stranierilor“ suferă în tăcere

Copiii, nevoiţi să se descurce pe cont propriu de la vârste fragede, au probleme emoţionale pentru că le lipseşte afecţiunea părinţilor.

Plecarea băcăuanilor în străinătate pentru venituri mai mari are consecinţe foarte grave asupra minorilor rămaşi în grija rudelor. Elena Moroşanu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul „Vasile Alecsandri” din Bacău, povesteşte cât de greu îi este să trăiască fără mama şi tatăl său, plecaţi de şase ani la muncă în Italia. Fata a fost nevoită să se descurce singură de la 13 ani.

„Sunt zile când vreau să vorbesc cu cineva, dar nu am cu cine. Părinţii mei sunt plecaţi de şase ani în Italia, iar eu m-am descurcat cum am putut. A fost o experienţă din care am avut multe de învăţat, dar lipsa părinţilor nu poate fi înlocuită”, spune Elena Moroşanu.

Cei mai afectaţi
sunt elevii de gimnaziu

Potrivit unui  studiu realizat de Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică, împreună cu Serviciul Public de Asistenţă Socială, peste 4.500 din elevii băcăuani au cel puţin un părinte plecat în străinătate.

„Copiii rămân, practic, fără părinţi. În cel mai bun caz ajung să fie îngrijiţi de bunici”, a declarat Daniela Dinulescu, asistent de specialitate din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bacău. Cei mai mulţi copii care duc dorul părinţilor sunt cei de gimnaziu şi liceu. Psihologii sunt de părere că cei mai afectaţi sunt copiii de şcoală generală. „Cei mici suportă mai greu despărţirea. Au rezultate slabe la învăţătură, ajung să abandoneze şcoala şi să comită delincvenţe“, ne-a declarat Lidia Blidariu, consilier şcolar psihologic al Colegiului „Vasile Alecsandri“.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite