Copiii sinistraţi şi-au luat cu ei necazurile la Bran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de copii din Moldova rămaşi fără case au primit cadou vacanţe de câte o săptămână la pensiunile din zona Bran-Moeciu Proprietarii pensiunilor au renunţat la o parte dintre

Zeci de copii din Moldova rămaşi fără case au primit cadou vacanţe de câte o săptămână la pensiunile din zona Bran-Moeciu

Proprietarii pensiunilor au renunţat la o parte dintre cererile de cazare ale turiştilor pentru a putea găzdui cât mai mulţi copii din zonele afectate de inundaţii.

Micuţii au ajuns la Bran luni seară, obosiţi, abia cărându-şi genţile cu haine, majoritatea primite din ajutoare. Cei 52 de copii, cu vârste între 3 şi 14 ani, vin din câteva dintre localităţile cele mai afectate de inundaţii: Ţibeni, judeţul Suceava, Săuceşti şi Buhoci, judeţul Bacău.

Proprietarii pensiunilor care îi găzduiesc pe aceştia speră ca micuţii să uite pentru câteva zile de supărările şi problemele de acasă.

Amintiri de la inundaţii

Povestea fiecărui copil venit la Braşov este un coşmar pe care cu toţii speră să-l uite cât mai curând. Mădălin Marian are 14 ani şi a venit la Moeciu din Săuceşti.

"Când am auzit că vin apele, am ieşit în mijlocul uliţei. Tata abia murise şi ai mei vorbiseră să vină cineva cu tractorul, să-l ducă în satul vecin, să-l îngroape. Din cauza apelor am plecat abia a doua zi", îşi aminteşte copilul. Mădălin are patru fraţi, dintre care doi vor să plece la muncă în Italia, "să agonisească ceva ca să ne punem casa din nou pe picioare".

Florin (12 ani) şi Tiberiu (9 ani) Ureche au fost evacuaţi de la Ţibeni. Tiberiu îşi aminteşte: "A venit unchiul pe bicicletă şi a strigat la noi să ieşim că vin apele peste noi. Ne-am dus la el acasă şi ne-am urcat în pod. Eu am căzut în apă, dar am avut noroc că m-au scos doi pompieri. Sper ca atunci când mă întorc să fie gata casa".

"Am făcut baie"

Un puşti de clasa a patra, Valentin Tomşa, povesteşte cât de bucuros este că a ajuns în vacanţă la Moeciu: "Drumul a fost tare lung, dar când am ajuns în cameră, am uitat de toate. Avem cearşafuri curate, am făcut baie, am mâncat brânză în coajă de brad.

Azi (ieri, n.r.) am jucat tenis de masă şi fotbal. O să mergem la iarbă verde, o să ne întâlnim şi cu copiii din comună, de aici". Grupurile de copii vor vizita mâine Castelul Bran şi Cetatea Râşnov, iar pentru sâmbătă li s-a pregătit un tur al Braşovului.

Proprietarii de pensiuni spun că, deşi aveau o mulţime de cereri pentru locurile de cazare, au renunţat la o parte dintre ele. "Nu ne rabdă Dumnezeu să rămânem nepăsători la suferinţele acestor oameni. Am doi copii care erau în mocăniţa aia blocată de ape. N-am ştiut nimic de ei timp de două zile", a spus una dintre gazde, Ioan Pescaru.

Minivacanţele reprezintă cadoul făcut de Asociaţia Naţională de Turism Rural şi Ecologic (ANTREC), în colaborare cu Prefectura Braşov, copiilor din zonele sinistrate. "Sperăm ca numărul proprietarilor de pensiuni care se vor alătura acestui demers să crească în perioada următoare", a spus preşedintele ANTREC Braşov, Mioara Stoian.

Ajutoare din ţară

BRĂILA Jandarmii vor face donaţii în bani şi se vor ocupa de colectarea şi donarea de materiale de construcţii, echipament şi hrană. Inspectoratul General al Jandarmeriei va organiza, la jumătatea acestei luni, tabere gratuite pentru 100 de copii din familiile nevoiaşe afectate de inundaţii, în centrele de pregătire ale jandarmeriei de la Fălticeni, Covasna, Orăştie, Tăşnad şi Sinaia. (Liviu Ghinea)

GORJ Sinistraţii din Moldova vor primi peste 26.000 de lei de la cadrele didactice şi personalul auxiliar din învăţământ. Banii vor fi împărţiţi în mod egal pentru judeţele Suceava, Bacău şi Botoşani. La începutul anului şcolar, reprezentanţii ISJ Gorj vor organiza o întâlnire pentru a stabili cum pot să îi mai ajute pe sinistraţi. (Mihaela Floroiu)

BUCUREŞTI Liga Profesionistă de Fotbal a organizat o acţiune împreună cu echipele din Liga I pentru ajutorarea sinistraţilor din Moldova şi Maramureş, cluburile urmând să doneze câte 10.000 de euro pentru cei afectaţi de inundaţii.

GALAŢI Administraţia locală contramandează concertele şi focul de artificii programate pentru Ziua Marinei. Fondul de spectacol, în valoare de 33.000 de lei, va fi dirijat către sinistraţii din nordul ţării. (Costel Crângan)

Nu ne rabdă Dumnezeu să rămânem nepăsători la suferinţele acestor oameni
Ioan Pescaru, proprietar pensiune

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite