Copiii vor să facă spectacol pe gheaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Selecţia pentru această disciplină poate începe chiar şi de la patru ani, iar antrenamentele sunt variate. Primele zile friguroase pot fi surprinzător de călduroase pentru inimile celor mici. Aceştia pot ieşi pe patinoare pentru antrenamente sau din plăcere.

Unul dintre cele mai spectaculoase sporturi de pe mapamond, patinajul, are din ce în ce mai mulţi practicanţi. Anual, numărul copiilor care practică această disciplină creşte, chiar dacă în ţara noastră nu sunt suficiente patinoare pentru ca cei mici să poată învăţa, aşa cum îşi doresc, să patineze pe gheaţă.

Până la performanţă este nevoie de o selecţie riguroasă, copiii trecând prin tot felul de teste fizice şi de motricitate. Vârsta optimă la care poate fi adus un viitor sportiv la patinoar este de cinci ani, atunci când micuţii se bucură de numeroase jocuri colective sau individuale, în funcţie de ceea ce vor să urmeze pe gheaţă.

Dacă aleg patinajul artistic, cursanţii vor avea şedinţe de pregătire de câte o oră pe zi în care vor încerca să alunece pe două picioare şi apoi pe un singur picior, cu faţa şi cu spatele.

Acestea sunt nişte procedee esenţiale pentru acest sport, în care se mai pune accent, în faza de iniţiere, pe paşii de vals, pe cumpănă sau pe diverse alte metode folosite de instructori. În cazul în care alegerea este în favoarea patinajului-viteză, atunci partea de selecţie se completează cu puţină condiţie fizică şi cu alte câteva exerciţii de mobilitate şi autocontrol.

Părinţii au voie să asiste la antrenamente şi să privească cum cei ­mici învaţă să patineze. În multe cazuri, micuţii sunt aduşi pe gheaţă doar pentru plăcerea de a se mişca câteva ore. De multe ori antrenorii îşi fac selecţia şi din astfel de copii, care nu se gândesc, la început, să practice această disciplină. În timp, elevii prind drag pentru patinaj şi rămân la grupele de performanţă.

O ORĂ DE PATINAJ COSTĂ 50 DE LEI

Primele antrenamente nu durează mai mult de 60 de minute, iar patinele se pot închiria. Preţul acestora variază de la 20 la 80 de lei, în funcţie de dimensiune şi de firma care le-a produs.

O oră de pregătire costă între 25 şi 50 de lei, în funcţie de club, şi se pot face abonamente a căror valoare este de 25 de lei lunar sau pe un anumit număr de antrenamente. În cazul patinajului artistic, costumele variază între 100 şi 1.500 de euro, de la juniori la seniori, iar un compleu de patinaj-viteză poate fi între 200 şi 600 de euro.

Pentru iniţiere, un părinte ar cheltui, în medie, lunar, aproximativ 300 de lei, sumă care se poate dubla sau chiar tripla în momentul în care cel mic ajunge la performanţă. Dacă la început multe cluburi percep taxe şi cotizaţii, în momentul în care tinerii ajung la un alt nivel de antrenamente, pregătirea acestora poate fi gratuită.

MICUŢII SE BUCURĂ DE AVANTAJE

În fiecare iarnă bucuria celor mici este dublă, deoarece se amenajează patinoare artificiale, locuri în care toată lumea se poate bucura de câteva ore de relaxare pe gheaţă. Faţă de sportul de performanţă, avantajele acestor spaţii este că aici pot veni toţi cei care doresc să patineze.

De la cei mici şi până la adulţi, distracţia este maximă. Pentru a putea beneficia de serviciile acestor unităţi, este nevoie de o sumă cuprinsă între 50 şi 150 de lei pe oră. Pentru a închiria o pereche de patine pot fi de ajuns 70 de lei, iar o oră pe gheaţă nu depăşeşte această sumă. Până aproape în luna martie toată lumea se poate bucura de patinaj.

Cluburi de patinaj

Star Bucureşti.
Telefon: 0721.822.690.
Site: www.patinaj.ro.

Ulisse Bucureşti.
Telefon: 0722.662.507.
Site: www.patinaj-artistic.ro.

Societatea de patinaj Braşov.
Telefon: 0268.474.014. Adresa: strada George Coşbuc nr. 2, Braşov

Ice Magic Buzău.
Telefon: 0238.718.011. Adresa: bulevardul. Unirii nr. 1. Site: www.icemagic.ro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite