Copiii - carne de tun în campanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania electorală pentru "locale" pare să nu aibă niciun fel de limite, iar politicienii - niciun fel de scrupule. În această bătălie, care ar trebui să aparţină exclusiv adulţilor,

Campania electorală pentru "locale" pare să nu aibă niciun fel de limite, iar politicienii - niciun fel de scrupule. În această bătălie, care ar trebui să aparţină exclusiv adulţilor, sunt implicaţi adesea şi minori, uneori chiar cu acordul părinţilor.

În comuna Vidra, judeţul Ilfov, candidatul PD-L pentru postul de primar, Florin Niculae, recunoaşte că foloseşte zece copii pentru lipitul afişelor electorale. Unul dintre aceştia, Mihai Băjenaru, a mâncat o bătaie liberală pentru că a rupt afişele PNL ale primarului Gabriel Dinică şi le-a înlocuit cu cele ale PD-L.

Un candidat la Primăria comunei Vidra recunoaşte că foloseşte zece minori în lupta electorală. Unul dintre aceştia a fost bătut de susţinătorii formaţiunii rivale pentru că lipea afişele PD-L peste cele ale PNL

Mihai Băjenaru, un elev de 14 ani, care lipea noaptea afişe electorale în satul ilfovean Vidra, a mâncat o bătaie soră cu moartea.

Goana după voturi i-a făcut pe candidaţii la alegerile locale să nu aibă niciun fel de scrupule. Din nefericire, în această luptă, care ar trebui să fie numai a adulţilor, sunt implicaţi şi copiii.

De foarte multe ori, chiar cu acordul părinţilor. Pentru câteva sute de mii de lei vechi, puştii lipesc afişe electorale, îndeosebi noaptea.

Cazul petrecut la sfârşitul săptămânii trecute la Vidra trage un semnal de alarmă asupra riscurilor la care sunt supuşi minorii în mod deliberat. Mihai Băjenaru, de 14 ani, a fost bătut crunt, la ora 2.00 noaptea, pentru că lipea afişe cu candidatul PD-L la primărie. Părinţii copilului recunosc că ştiau unde este acesta, dar susţin că a fost singura dată când l-au lăsat pe băiat noaptea prin sat.

"Nu era singur, era cu alţi colegi de şcoală"

"Băiatul meu venea pe uliţă şi lipea nişte afişe cu candidatul PDL, Florin Niculae. Nu era singur, mai era cu alţi colegi de şcoală", a declarat mama lui Mihai.

"Eram cu trei băieţi şi lipeam afişe, pe la unu noaptea. A venit o maşină, din care a coborât primarul. M-a dat cu capul de maşină şi m-a luat la bătaie, că de ce lipesc afişe peste afişele PNL. A vrut să mă bage cu forţa în maşină, dar m-am zbătut şi am reuşit să scap", povesteşte Mihai Băjenaru.

Părinţii acestuia sunt nu numai şocaţi, dar şi revoltaţi de cele întâmplate. Ei spun că, de atunci, copilul este foarte speriat, nu mai iese pe stradă după ora nouă seara şi, de frica primarului, nici tricoul cu PD-L nu vrea să-l mai poarte.

Poliţia: Minorii nu sunt implicaţi în campanie

Deşi susţin că îşi fac datoria cum scrie la carte şi au situaţia sub control, poliţiştii din Vidra nu recunosc că minorii sunt folosiţi în campania electorală. Şeful de post, agentul-şef adjunct Valentin Vlad, admite însă că noaptea există riscul cel mai mare de apariţie a unor scandaluri.

În ciuda evidenţelor, Valentin Vlad pretinde că minorii din Vidra nu sunt folosiţi în campania electorală. Despre incidentul în care a fost implicat Mihai Băjenaru, acelaşi poliţist ne-a spus că ancheta este în derulare şi nu se poate pronunţa deocamdată.

Protecţia Copilului propune consiliere pentru părinţi

Vicepreşedintele Autorităţii pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), Gabriella Tonk, a spus că, în situaţia dată, reprezentanţii direcţiei de protecţie a copilului ar trebui să vorbească cu părinţii şi să-i consilieze.

"Nu cred că trebuie sancţionaţi, pentru că probabil că au făcut-o din neştiinţă. Tocmai de aceea este nevoie să li se explice că nu este bine pentru copil să lucreze la două noaptea, pentru că acest lucru îi va afecta performanţele şcolare", a spus Tonk. Reprezentantul ANPDC a explicat că, dacă se constată că minorul a fost supus şi la alte abuzuri, mai grave, părinţii ar putea fi sancţionaţi.

Părinţii inconştienţi, pasibili de amendă

Gabriella Tonk a precizat că ANPDC a mai fost sesizată doar pentru folosirea imaginii copiilor pe afişele electorale, pentru care părinţii au obţinut foloase, caz de contravenţie în care poliţia poate da amenzi între 500 şi 1.500 de lei.

În cazul folosirii unui minor sub 16 ani la muncă, trebuie sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă Ilfov, iar incidentul în care copilul a fost abuzat fizic este de competenţa poliţiei.

În urma unor alte scandaluri recente ANPDC s-a sesizat şi a făcut o recomandare clară partidelor împotriva utilizării imaginii copiilor în campania electorală.

Gabriela Tonk a mai afirmat ieri că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului a informat partidele că nu pot folosi imaginea copiilor pentru obţinerea de avantaje personale şi a cerut direcţiilor judeţene să sesizeze eventualele cazuri de încălcare a legii.

PNL Ilfov: "Nu implicăm copiii în campanie"

Preşedintele PNL Ilfov, Marian Petrache, a declarat că formaţiunea pe care o conduce nu foloseşte minori în campanie şi că este împotriva unor astfel de practici. "Liberalii de la Ilfov au cea mai puternică echipă de tineret, toţi de peste 18 ani", a spus Petrache.

"Primarul mi-a spus că nu s-a atins de copilul respectiv", a precizat liderul PNL, adăugând că nu ştie dacă PD-L se foloseşte de copii în campanie. "Bătălia e foarte dură în Ilfov, scorurile sunt echilibrate, iar unii candidaţi sunt mai disperaţi decât alţii", a mai spus Marian Petrache.

"Mă întreb ce căuta acel puşti la două noaptea pe stradă"

Primarul Gabriel Dinică pretinde că este curat ca lacrima şi că este victima adversarilor politici.
"Eu respect legea, pentru că unde-i lege nu-i tocmeală. Este un scandal politic comandat", a declarat Dinică. El nu neagă că a fost la locul în care s-a petrecut incidentul, dar spune că a ajuns abia după ce puştiul a fost bătut.

Mai mult, el îşi acuză adversarii că se folosesc de copii în campania electorală. "Mă întreb ce căuta acel puşti la două noaptea pe stradă. Eu nu pot să trimit un copil să lipească afişe, aşa cum fac ceilalţi. Este ilegal!", a declarat Gabriel Dinică.

Primarul a mai susţinut că, pentru serviciile lor, minorii sunt plătiţi cu sume cuprinse între 300.000 şi 500.000 de lei vechi.

Eu nu pot să trimit un copil să lipească afişe, aşa cum fac ceilalţi. Este ilegal!
Gabriel Dinică,
primar PNL

Florin Niculae: "Folosim maximum zece copii la aceste activităţi"

Florin Niculae, contracandidatul PD-L la Primăria Vidra, a recunoscut că foloseşte copii în campania electorală, dar susţine că o face doar ziua. "Merg câte trei sau patru în grup la lipit afişe. Folosim maximum zece copii la aceste activităţi", a declarat cu seninătate Florin Niculae.

Acesta acuză că şi primarul foloseşte minori în acelaşi scop. "I-am văzut sâmbătă cum lipeau afişe, dar nu erau copii din Vidra. Primarul Gabriel Dinică i-a adus probabil din alte sate, pentru că nu-i cunoştea nimeni", a mai spus pedelistul. Florin Niculae mai spune că e conştient de pericolul la care sunt expuşi minorii în mod deliberat: "Aveţi dreptate, e periculos.

De aceea, vrem să nu mai folosim decât tineri care au peste 20 de ani. Copiii erau vecini cu mine sau erau ai membrilor PD-L şi s-au oferit singuri să ne ajute".

Merg câte trei sau patru în grup la lipit afişe
Florin Niculae,
candidat PD-L la Primăria Vidra

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite