Copiii români, "foarte apreciaţi" de şefii reţelelor de prostituţie din Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de copii din România, mulţi dintre ei provenind din regiunea Moldovei, sunt exploataţi sexual în străinătate. "După ani de coşmar, unii dintre copii reuşesc să se întoarcă acasă şi

Sute de copii din România, mulţi dintre ei provenind din regiunea Moldovei, sunt exploataţi sexual în străinătate. "După ani de coşmar, unii dintre copii reuşesc să se întoarcă acasă şi să îşi construiască o nouă viaţă", spun şefii Asociaţiei Alternative Sociale, ONG care consiliază victimele traficului cu fiinţe umane.
Bătută de clienţii dornici să facă sex
Maria, din Iaşi, avea doar 16 ani când, sătulă de certurile tatălui care o tot sâcâia să înveţe, s-a hotărât să plece de acasă, "ca să aibă locuinţa şi lucrurile ei". A întâlnit un băiat, de care s-a îndrăgostit, mai ales că i-a promis "că o duce departe". Aşa a ajuns la Timişoara unde, timp de o săptămână, a fost sechestrată într-un apartament. A stat închisă împreună cu mai multe fete pe care nici nu le cunoştea. Abia atunci şi-a dat seama ce se va întâmpla cu ea. "Am ajuns într-un orăşel din Serbia unde, timp de un an de zile, am fost obligată să mă prostituez", îşi aminteşte Maria. La început făcea doar striptease, iar când patronul i-a spus să îşi ducă clienţii în camerele de deasupra barului, a refuzat. A fost însă bătută crunt, nici nu îşi mai aminteşte de câte ori. Şi de patronul ei, şi de clienţi. Noapte de noapte, trebuia "să aibă grijă" de bărbaţii care veneau la bar. Nici nu mai ştie câţi au fost. Maria îşi aminteşte însă că, "într-o noapte, la o razie neanunţată", a fost luată de cei de la Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, şi trimisă acasă. Acum, Maria învaţă la o şcoală de arte şi meserii, şi va încerca să îşi găsească mai târziu o slujbă în România.
19 reţele de trafic cu fiinţe umane, anihilate de poliţiştii de frontieră ieşeni în 2006
Zeci de astfel de cazuri au primit asistenţă din partea Asociaţiei Alternative Sociale. "Fete bătute atât de crunt, încât au murit. Am avut victime care povesteau că au fost puse să le sape groapa colegelor lor", a declarat Liliana Foca, coodonator de proiect în cadrul asociaţiei. Directorul executiv al asociaţiei, Cătălin Luca, face şi portretul copilului ajuns victimă a traficului cu fiinţe umane. "Este, în general, un copil provenit dintr-o familie dezorganizată, cu venituri mici sau foarte mici. Familia nu pune mare preţ pe educaţie, cât mai mult pe câştigurile materiale. În acelaşi timp, şi copilul valorizează, în principal, banii." Pe de altă parte, şeful Direcţiei Poliţiei de Frontieră Iaşi, Dumitru Scutelnicu, a precizat pentru Adevărul că, "de la începutul anului, au fost anihilate 19 reţele de trafic cu persoane. Unele reţele aveau ca scop traficul cu minori pentru exploatare sexuală şi cerşetorie".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite