Copiii lui Omar Hayssam sunt liberi să se ducă la tatăl lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii au admis ca minorii să poată pleca în străinătate doar cu acordul Adelei Omar, sirianul fiind dat dispărut Copiii lui Omar Hayssam pot ieşi din ţară, fără a mai fi

Judecătorii au admis ca minorii să poată pleca în străinătate doar cu acordul Adelei Omar, sirianul fiind dat dispărut

Copiii lui Omar Hayssam pot ieşi din ţară, fără a mai fi nevoie de acordul scris şi legalizat al sirianului. Judecătoria Sectorului 2 a decis ieri că cei şapte copii ai sirianului Omar Hayssam, dat în urmărire internaţională pentru terorism, pot părăsi ţara doar cu acordul mamei lor, Adela Omar.

Magistraţii au admis o cerere făcută de Adela Omar în luna aprile, în care spune că soţul său este dat dispărut şi căutat internaţional, iar copiii, pentru a putea părăsi ţara, au nevoie şi de semnătura tatălui. După primul termen de judecată, magistraţii au decis citarea sirianului la "Mica Publicitate", într-un ziar naţional, iar la cel de-al doilea termen, judecătorii au decis audierea a patru dintre copii. Adela Omar ne-a spus ieri că au fost audiaţi în instanţă doar minorii care au vârsta de peste 10 ani. "Judecătorii nu i-au întrebat absolut nimic despre soţul meu. Întrebările au vizat relaţiile din familie şi de ce vor să părăsească ţara", ne-a mărturisit Adela Omar. Ea ne-a declarat că nu se gândeşte să părăsească ţara în curând. "Copiii sunt la şcoală acum, probabil vom pleca când vor lua vacanţă", ne-a mai spus Adela Omar. Ea ne-a explicat că nu are niciun semn de la Omar Hayssam de aproape trei luni. "Nu ştiu ce se mai întâmplă cu el", ne-a mărturisit îngrijorată soţia sirianului. Decizia judecătoriei poate fi atacată cu apel de Omar Hayssam, sau de Autoritatea Tutelară de pe lângă Primăria Sectorului 2.

Minorii, opriţi de două ori la frontieră!

Adela Omar împreună cu cei şapte copii au fost întorşi din drum în decembrie 2006, de poliţiştii de la Aeroportul Băneasa, în momentul în care voiau să plece din ţară în direcţia Istanbul, Turcia. Pentru ieşirea din ţară împreună cu copiii minori, Adela Omar a prezentat poliţiştilor de frontieră "declaraţii notariale", prin care soţul său îşi exprima acordul că aceştia pot să călătorească în străinătate. Declaraţiile lui Hayssam au fost date în faţa unui notar de pe teritoriul Republicii Liban, având aplicată o ştampilă aparţinând Ambasadei României din Beirut. Oficialii au arătat atunci că acele acte nu sunt conforme cu legislaţia română şi le-au anulat. Anterior, pe data de 4 august 2006, la Aeroportul Bucureşti "Henri Coandă", doi dintre copiii sirianului nu au fost lăsaţi să iasă din România, cu o cursă aeriană, în direcţia Damasc. Cei doi minori erau însoţiţi de mama lor, care a declarat că nu intenţiona să părăsească ţara. Adela Omar avea şi posibilitatea divorţului pentru a obţine custodia exclusivă a minorilor. De altfel, ea a şi apelat la acest demers, însă procesul a fost suspendat la cererea ei. Astfel că singura soluţie ca minorii să poată ieşi din ţară a fost să se constate în justiţie dispariţia tatălui lor. În februarie 2006, Adela Omar a făcut o vizită în Siria, dar a declarat că nu s-a întâlnit cu soţul său şi că i-a trimis medicamentele prin nişte cunoştinţe.

Sirianul, dispărut fără urmă

Decizia luată ieri de magistraţi este cât se poate de normală, având în vedere că sirianul este dispărut de peste 10 luni, iar minorii şi Adela Omar nu fac obiectul niciunui dosar penal. Reamintim că Omar Hayssam a fost eliberat din arest în aprilie anul trecut, după ce procurorul Ciprian Nastasiu a cerut personal punerea în libertate a sirianului pe motive medicale. După nici trei luni, Hayssam a dispărut fără urmă, declanşând un adevărat scandal soldat cu demisia şefilor SRI, SIE, DGIPI şi a procurorului general Ilie Botoş. Conform fratelui lui Hayssam, acesta s-a operat de cancer în două rânduri, la Damasc. Omar Hayssam este trimis în judecată pentru că, în 2005, ar fi iniţiat răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian. Presupusul său complice, Mohammad Munaf, a fost deja condamnat, în Irak, la moarte prin spânzurare. În plus, Hayssam este judecat în mai multe dosare penale economice. În schimb, în procesele comerciale, sirianul are din ce în ce mai mult câştig de cauză, având în prezent două "victorii" cu AVAS şi Administraţia Pieţelor Sector 1.

Copiii sunt la şcoală acum, probabil vom pleca când vor lua vacanţă
Adela Omar

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite