Copiii din Bihor sunt educaţi acasă de părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Homeschooling, o alternativă la sistemul de învăţământ clasic. Mai mulţi părinţi din zona de Vest a ţării, inclusiv bihoreni, au ales să îşi educe copiii la domiciliu. 

ll Nemulţumiţi de ceea se întâmplă în învăţământul de stat, mai multe familii au optat pentru un alt mod de educaţie a copiilor: homeschooling - şcoala acasă. Copiii au program riguros în fiecare zi, coordonat de  un părinte, în general de mamă, şi de şcoala la care sunt înscrişi.
În acest mod, copilul îşi dezvoltă abilităţile naturale şi o personalitate puternică. În Bihor sunt şapte copii care învaţă la domiciliu, care provin din trei familii. Ei sunt înscrişi la şcoli din SUA. Copiii sunt în ciclu primar, gimnazial şi la liceu. Orele se desfăşoară acasă, în parc sau chiar la munte.
Diplome recunoscute de Ministerul Educaţiei


„Am aflat despre homeschoo¬ling de la un prieten stabilit în SUA. Am ales acest sistem pentru copiii noştri când am constatat că sunt tot mai stresaţi şi nu mai au timp de nimic în afară de şcoală.
După şase-şapte ore la şcoală mai, aveau trei-patru ore de teme. Şi am mai constatat că se înstrăinează de noi”, spune S.P., tatăl  a trei copii înscrişi în sistemul pionier. Înainte de a opta pentru acest sistem, părinţii s-au interesat dacă diploma eliberată de o şcoală de acest tip este recunoscută de Ministerul Educaţiei şi dacă au vreo şansă de a urma o facultate şi de a se integra pe piaţa muncii. Interesant este că în România, sistemul de învăţământ la domiciliu a existat până la instaurarea comunismului, dar apoi a fost scos în afara legii.

Materie asemănătoare

Elevii din sistemul homeschooling învaţă după materia currciulară clasică a şcolii din SUA. „Am ales sistemul clasic pentru că este o şcoală acreditată care eliberează foaie matricolă şi este recunoscută şi în România. Materiile sunt aproape aceleaşi ca în România”, precicează L.P., mama copiilor.
Pentru a le fi recunoscută diploma de bacalaureat, copiii trebuie să dea examene de diferenţă la Istoria sau Geografia României şi Limba şi literatura română. După ce trec de aceste examene, copiii pot să se înscrie la orice facultate din ţară. „Nu-i uşor să fii părinte homeschooling. Soţia mea şi-a redus programul de lucru la jumătate, iar în primele luni se pregătea foarte mult pentru orele de a doua zi”, recunoaşte un părinte.
Orele la domiciliu se ţin cinci zile pe săptămână, între 9.00 – 14.00. La încheierea fiecărui capitol dintr-o materie, copiii sunt evaluaţi de şcoala la care sunt înscrişi şi de părinte, cu teste diferite.

Timp mai mult pentru copil

Părinţii susţin că copiii învaţă să gândească, să devină responsabili şi au timp şi pentru un hobby sau două. „Fiica noastră îşi dorea mult să înveţe să cânte la un instrument, dar nu avea timpul necesar. Iar înaintea anumitor ore făcea de fiecare dată crize de astm pe bază de stres.
Acum, pe lângă că învaţă, are timp pentru şcoala populară de artă şi nu mai are probleme de sănătate”, adaugă mama D.P. Cel mai mare avantaj al homeschooling este că relaţia părinte-copil se schimbă pozitiv. Petrecând timp împreună, dezbătând nu doar lecţiile ci şi alte teme de interes, familia devine mai unită şi mai puternică. Părinţii susţin că copiii nu sunt izolaţi de socie¬tate. De fapt, au mai mult timp decât înainte pentru socializare.

Şcoală cu taxă

Homeschooling nu este chiar ieftin pentru români. În funcţie de şcoala aleasă, taxa este între 500 şi 1000 de USD, pe an. Taxa depinde şi de curricula aleasă şi de materialele şcolare, la care se adaugă transportul.
Toţi părinţii din Transilvania care şi-au înscris copiii în acest sistem de învăţământ au studii superioare, unii chiar doctoratul, şi venituri peste medie. Nu vor să îşi facă publice numele, după ce au constatat reticenţa unor oficiali faţă de sistemul inovator.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite