Copii refugiaţi într-o colibă, de frica tatălui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei fraţi din localitatea botoşăneană Drislea au fost găsiţi de poliţişti, la ora trei noaptea, într-un adăpost pe câmp, unde se refugiaseră după ce tatăl i-a bătut şi izgonit de

Trei fraţi din localitatea botoşăneană Drislea au fost găsiţi de poliţişti, la ora trei noaptea, într-un adăpost pe câmp, unde se refugiaseră după ce tatăl i-a bătut şi izgonit de acasă

Un apel la numărul 112, venit din partea unui bărbat care reclama dispariţia celor trei copii ai săi de la domiciliu, a mobilizat duminică seara mai mulţi poliţişti şi jumătate dintre sătenii localităţii Drislea. Nu mică le-a fost însă mirarea oamenilor legii şi localnicilor când au aflat că respectivii copii, găsiţi într-o colibă pe câmp, au fost bătuţi şi izgoniţi de acasă de acelaşi tată care reclamase dispariţia lor!

Copiii, cu vârste de 15, 14 şi, respectiv, 11 ani, au fost alungaţi, în plină noapte, de tatăl aflat în stare de ebrietate pe motiv că soţia sa, aflată la muncă în străinătate, a împuternicit-o pe fiica de 15 ani a celor doi să primească banii de la ea, şi nu pe el.

"A spus doar că nu îşi găseşte copiii"

După ce i-a înjurat şi le-a aplicat minorilor câteva palme, bărbatul le-a cerut copiilor nici mai mult, nici mai puţin decât să îşi facă bagajul şi să plece unde văd cu ochii. "În jurul orei 24 a sunat la 112 un bărbat care a anunţat că cei trei copii minori ai săi au dispărut de la domiciliu. Nu a povestit nimic despre cele petrecute şi nici despre faptul că el a fost cel care i-a alungat de acasă. Pur şi simplu a spus că nu îşi găseşte copiii. Imediat am format o echipă operativă şi am pornit în căutarea minorilor", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IJP Botoşani, Manuela Ieremie.

Izgoniţi de tată, cei trei copii s-au trezit în miezul nopţii singuri şi cu o pungă cu haine în mână. Minorii au plecat din sat şi au luat-o peste câmpuri, adăpostindu-se într-o colibă părăsită, la 3 kilometri de localitatea unde domiciliază.

Copiii au refuzat să se întoarcă acasă

Vestea că cei trei minori au dispărut fără urmă i-a alarmat şi pe săteni. Şase poliţişti ai IJP Botoşani, paza obştească, gardieni, dar şi localnicii au pornit în căutarea minorilor. I-au găsit abia spre dimineaţă. "Erau speriaţi şi nu au vrut să meargă acasă de frica tatălui. Au spus că nu se întorc pentru că nu mai suportă beţiile, înjurăturile şi bătăile primite din partea sa. Cu greu am reuşit să îi convingem să vină cu noi în sat", ne-a declarat şeful de post de la poliţia Truşeşti, Constatin Panţîru. Copiii au fost cazaţi provizoriu la fratele tatălui lor.

Trezit din beţie spre dimineaţă şi ameninţat cu decăderea din drepturile părinteşti, dar şi amendat cu 10 milioane de lei vechi, tatăl agresor le-a promis poliţiştilor că va avea grijă de cei trei copii ai săi şi că nu-i va mai izgoni de acasă.

Internaţi la Centrul de Primire a minorilor în regim de urgenţă

"Mă tem însă că este prea târziu pentru el. Alcoolul şi violenţa l-au îndepărtat de copii prea mult", a declarat şeful de post din Truşeşti. Poliţiştii au încercat să ia legătura cu mama copiilor în Italia, dar aceasta nu a putut fi contactată. Acum, o echipă formată din specialişti ai Direcţiei Judeţeane pentru Protecţia Drepurilor Copilului a început o anchetă socială în acest caz. După o noapte petrecută în pustietate şi luni de zile de bătăi, minorii au fost incluşi într-un program de consiliere psihologică şi vor fi internaţi la Centrul de Primire a minorilor în regim de urgenţă.

Este clar că sunt traumatizaţi. Cu un tată beţiv şi cu o mamă plecată la mii de kilometri distanţă, aceşti copii au suferit enorm în ultima perioadă. Imediat cum şocul ultimei experienţei se va atenua, vom discuta cu ei şi vom afla la ce au fost supuşi de propriul tată. În funcţie de rezultatele anchetei vom dispune internarea lor de urgenţă şi decăderea tatălui din drepturile părinteşti.
Anca Larionei, psiholog DJPDC Botoşani

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite