Copii la muncile câmpului, în defavoarea şcolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În localitatea doljeană Gogoşu, niciun elev nu a luat, în ultimii doi ani, examenul de capacitate. Directorul şcolii îi acuză de rezultatele slabe pe părinţi, care preferă să-i trimită

În localitatea doljeană Gogoşu, niciun elev nu a luat, în ultimii doi ani, examenul de capacitate. Directorul şcolii îi acuză de rezultatele slabe pe părinţi, care preferă să-i trimită pe copii la câmp

Şcoala din comuna Gogoşu este cea mai slabă unitate de învăţământ din punct de vedere al rezultatelor elevilor din judeţul Dolj. Şi acest lucru se întâmplă în condiţiile în care unitatea de învăţământ beneficiază de o dotare, care include calculatoare şi săli de curs moderne, dar şi de profesori foarte bine pregătiţi. Directorul unităţii de învăţământ, Mihăiţă Stoica, dă vina exclusiv pe părinţi pentru rezultatele slabe ale copiilor.

Privită din exterior, şcoala generală din comuna doljeană Gogoşu nu diferă prea mult de o unitate similară din oraşele judeţului. Exceptând, poate, dimensiunile. Clădirea cu etaj este proaspăt văruită, are geamuri termopan, iar în interior mobilierul este nou. Cele patru săli de clasă, unde se ţin cursuri primare şi gimnaziale, nu amintesc cu nimic de faptul că şcoala se află în mediul rural. Aproape toate băncile sunt noi, există dulapuri pentru materiale didactice şi planşe noi pe pereţi şi de curând unitatea de învăţământ beneficiază şi de calculatoare.

"Este un dezinteres de nedescris al părinţilor"

La această şcoală învaţă 56 de elevi. Din cauza numărului insuficient de copii, clasele au fost comasate. "Este o situaţie mai specială, dar nu avem ce face. Din cauza faptului că în această zonă a judeţului localităţile se află la mare distanţă una de cealaltă, nu s-au putut comasa şcolile, aşa cum s-a întâmplat în alte părţi. Oricum, cred eu, acest lucru nu reprezintă un mare impediment pentru copii, mai problematică este atitudinea lor şi a părinţilor faţă de şcoală", ne-a spus directorul şcolii, Mihăiţă Stoica.

"Din acest motiv avem şi rezultate slabe la învăţătură", susţine Stoica. În ultimii doi ani, din cei 15 elevi care au susţinut examenul de capacitate, niciunul nu a reuşit să obţină notă de promovare. "Să ştiţi că nu copiii sunt de vină pentru această situaţie. Părinţii lor nu îi lasă la şcoală sau, atunci când o fac, imediat după ce termină cursurile îi trimit la muncile câmpului. Bieţii copii, pur şi simplu, nu au timp să înveţe, nu că nu ar vrea sau nu ar putea. Este un dezinteres de nedescris al părinţilor faţă de şcoală şi faţă de copii. Încercăm să îi aducem la şedinţe, să le explicăm că trebuie să-i lase pe cei mici să vină la şcoală, dar nu vor să înţeleagă. Pentru ei sunt mai importante treburile casnice decât viitorul copiilor lor", a declarat directorul Mihăiţă Stoica.

Daniel, singura speranţă a profesorilor

În acest an, toate speranţele profesorilor din această localitate s-au pus în tânărul Daniel Nicolae. Copilul reuşeşte să facă faţă cu brio eforturilor depuse la şcoală şi la muncile câmpului.

"Acum, primăvara, mai avem treabă pe la câmp, cu animalele, şi mă mai învoiesc la şcoală. Cu toate acestea, reuşesc să recuperez pentru că mama este grijulie cu mine. Dacă îi spun că am de făcut teme sau de învăţat, mă lasă să le fac, dar după ce termin tot trebuie să mă întorc la muncă", ne-a mărturisit Daniel. Când va termina şcoala generală, acesta spune că vrea să meargă la "o profesională" de mecanică din Craiova, apoi vrea să îşi găsească serviciu. "Cred că Daniel va reuşi anul acesta. Are ambiţie şi asta este foarte important", spune directorul Stoica.

Părinţii lor nu îi lasă la şcoală sau, atunci când o fac, imediat după ce termină cursurile îi trimit la muncile câmpului. Bieţii copii, pur şi simplu, nu au timp să înveţe, nu că nu ar vrea sau nu ar putea.
Mihăiţă Stoica,
directorul şcolii din Gogoşu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite