Copii hăituiţi cu câinii, la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii din Valea Jiului, abandonaţi de agenţia de turism Avangarde Club la Paris, au ajuns luni seară la Petroşani. Cei mai mulţi spun că au plătit pentru un adevărat coşmar în loc de

Elevii din Valea Jiului, abandonaţi de agenţia de turism Avangarde Club la Paris, au ajuns luni seară la Petroşani. Cei mai mulţi spun că au plătit pentru un adevărat coşmar în loc de relaxare

Copiii le-au povestit părinţilor cum, în Franţa, patronul unui hotel a asmuţit câinii pe ei, cum au fost obligaţi să se spele cu apa minerală cumpărată pentru băut sau cum au fost nevoiţi să fugă ca infractorii din parcarea unui hotel neplătit de Avangarde Club.

Din cauza traumei psihice suferite de elevi în excursie, mai mulţi părinţi au declarat că-şi vor trimite copiii la consiliere psihologică. Profesorul însoţitor al elevilor, vizibil traumatizat, spune că excursia de la Paris a fost "cea mai mare umilire pe care a trăit-o în întreaga carieră de dascăl".

Le este frică să mai plece din ţară

Aşteptaţi de zeci de părinţi îngrijoraţi, sosiţi cu câteva ore înainte la locul unde copiii urmau să fie debarcaţi din autocar, cei circa o sută de elevi şi dascăli din Valea Jiului plecaţi în excursie în Franţa au ajuns teferi, luni noaptea, în Petroşani.

De la scara autocarului, copiii le-au povestit părinţilor coşmarul prin care au trecut în cele şapte zile care ar fi trebuit să fie o excursie de vis în capitala franceză. Aproape în cor, elevii au spus că nu mai au curajul de a pleca peste hotare din cauza suferinţei psihice şi fizice la care au fost supuşi de agenţia bucureşteană Avangarde Club, iar o parte dintre părinţi sunt convinşi că şcolarii vor avea nevoie de asistenţă de specialitate pentru a se echilibra psihic şi emoţional.

Francezul a asmuţit câinii pe copiii români

"Ca orice copil speriat, am trimis tot timpul mesaje părinţilor. Aseară am trimis mesaj <> . Am dormit în parcare.

Când am ajuns acolo şi nu aveam cazarea plătită, am plătit cazarea din banii de buzunar. N-am mai avut cu ce să ne luăm nici măcar o amintire de unde am fost", spune Daniela Popescu. Alţi copii au povestit părinţilor cum în Paris, în parcarea hotelului unde ar fi trebuit să fie cazaţi, patronul stabilimentului şi-a asmuţit câinii pe ei, nemulţumit că a făcut rezervări, dar firma românească nu i-a virat banii, iar el a ieşit în pagubă.

Pentru a scăpa, copiii s-au refugiat în autocar, iar într-un moment de neatenţie, şoferul a reuşit să forţeze ieşirea şi să scape de sechestrul patronului francez. "Copiii mei sunt marcaţi şi vor avea nevoie de asistenţă pentru a trece peste acest şoc", a declarat, medicul Octavian Popescu, şeful Comitetului de Părinţi al Şcolii "Avram Stanca" din Petroşani. "Nu cred că-mi mai las copiii să meargă în străinătate. Au mai fost şi anul trecut, şi totul a fost bine. Copilul este foarte speriat şi foarte decepţionat, deşi are 17 ani. Cred că-l voi duce la consiliere. Pe lângă cei 350 de euro, a fost obligat să îşi dea şi banii lui de cheltuială", spune mama unui alt elev.

Aşteptaţi de OPC şi poliţie

Copiii au fost aşteptaţi de părinţi, de poliţiştii de la Investigarea Fraudelor şi de reprezentanţii OPC, care au verificat o serie de documente privind transportul elevilor, mai ales pentru că şcolarii le-au spus părinţilor că au fost nevoiţi să plătească pentru carburantul autocarului. Şoferul autocarului, Mihai Marin, a precizat că nu a luat niciun ban de la elevi, iar el este la fel de păgubit ca şi copiii. "Până acum n-am mai fost contractat de firma aceasta.

Când am plecat mi-au spus că totul a fost plătit şi aranjat. Eu nu lucrez de ieri în turism. Nu mi-am recuperat banii, am primit un avans şi urmează să fac kilometri, iar diferenţa se va plăti la sosire şi se cifrează undeva la 2.000 de euro. De zece ani fac transportul turiştilor în străinătate, dar aşa ceva nu am mai păţit", ne-a declarat Mihai Marin, şoferul autocarului.

"A fost cea mai umilitoare experienţă din viaţa mea!"

Însoţitorul elevilor, Olga Markos, care este şi directorul Şcolii Generale "Avram Stanca" din Petroşani, spune că a mai fost la Viena şi Roma cu agenţia Avangard anul trecut, "dar nu am avut nici cea mai mică bănuială că vor face această escrocherie. A fost cea mai umilitoare experienţă de dascăl din viaţa mea".

Calendarul unei excursii de coşmar

Luni, 28 aprilie - ora 10: plecarea cu autocarul din Petroşani către Paris. La ora 18.00 au ajuns la Budapesta, unde au descoperit că li s-a încurcat cazarea. După o chetă de câte 20 de euro fiecare, s-au odihnit la un hotel.

Marţi, 29 aprilie: Noaptea, după ora 22.00, ajung în Paris, la hotelul unde ştiau că sunt aşteptaţi. Profesorul însoţitor, Olga Markos, află de la ghid că nu este plătită cazarea decât parţial. Autocarul intră în parcarea hotelului, moment în care patronul, nemulţumit că nu şi-a primit banii, decide să sechestreze grupul de turişti până la rezolvarea disputei. Copiii vor să coboare din autocar pentru a pleca pe picioare de pe proprietatea francezului, însă acesta asmute un câine de pază pe copii. Şoferul prinde un moment în care un alt autombil părăsea parcarea hotelului şi forţează ieşirea.

Miercuri, 30 aprilie: După o noapte de dormit în autocar, copiii află că s-a găsit o altă locaţie unde se pot caza, dar mai trebuie să dea din buzunar câte 40 de euro. Sunt de acord cu suma cerută decât să mai suporte încă o noapte în maşină. După ce se cazează, pleacă spre Strasbourg, unde vizitează oraşul. În restul timpului au program de voie.

Joi, 1 mai: Copiii sunt duşi la Euroland - echivalentul centrului de distracţii american Disneyland. Aproape întreaga zi şi-o petrec în centrul de distracţii, chiar dacă programul excursiei prevedea mai multe vizite la obiective culturale. Din lipsa banilor, aceste obiective sunt tăiate de pe listă.

Vineri, 2 mai, şi sâmbătă, 3 mai: Copiii vizitează catedrala Notre Dame şi muzeul Luvru.

Duminică, 4 mai: Încă de dimineaţă, toţi pleacă spre ţară, mai devreme cu o zi faţă de planificarea iniţială, deoarece nu mai au bani. Duminică noaptea, în jurul orei 1.00, ajung în Ungaria, la Budapesta, unde fac oprire în parcarea unui magazin, ca să se poată odihni şoferii. Copiii dorm în autocar de la ora 4.00 şi până dimineaţa la 10.00 când se deschide magazinul şi pot folosi toaleta pentru o igienă corporală sumară.

Luni: 5 mai. În jurul orei 22.00 ajung acasă.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite