Copii "cazaţi" într-o maşină de ambulanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei copii mai mici de cinci ani au fost plimbaţi o noapte întreagă cu o maşină de salvare fiindcă la centrul de primire le-a fost trântită uşa în nas Unde pot fi cazaţi trei

Trei copii mai mici de cinci ani au fost plimbaţi o noapte întreagă cu o maşină de salvare fiindcă la centrul de primire le-a fost trântită uşa în nas

Unde pot fi cazaţi trei copilaşi care nu îşi pot purta singuri de grijă? În niciun caz la Centrul de Primire a Minorilor Baia Mare, care funcţionează exact cu acest scop.

Trei copii din oraşul maramureşean Seini şi-au petrecut noaptea la Serviciul de Ambulanţă din Baia Mare, după ce le-a fost refuzată internarea atât la spitalul judeţean, alături de mama lor care năştea, dar şi la Centrul de Primire al Minorilor din Baia Mare.

Neavând altă soluţie, angajaţii Serviciului de Ambulanţă Baia Mare i-au cazat pe cei trei minori cu vârste de unu, trei şi cinci ani, la sediu, după ce aceştia au dormit timp de câteva ore într-o ambulanţă.

Tată denaturat

În noaptea de sâmbătă spre duminică, Maria Gaşpar, o femeie de 38 de ani din Seini, a solicitat ambulanţa, fiind pe punctul de a aduce pe lume un copilaş. Fiindcă acasă mai avea patru copii, ea a decis ca pe cel mai mare, în vârstă de opt ani, să-l lase acasă, iar pe ceilalţi trei să-i ia cu ea, fiind prea mici pentru a rămâne singuri acasă.

Potrivit declaraţiei ei, tatăl nu este în măsură să aibă grijă de micuţi, fiind beţiv şi violent.Numai că, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare, unde femeia a fost dusă să nască, cei trei micuţi nu au fost primiţi. "Dacă erau copii sănătoşi, era riscant să-i fi dus între bolnavi. Mediul nu e steril, îi luam sănătoşi şi poate plecau bolnavi", s-a justificat directorul adjunct al instituţiei, dr. Sabin Nemeş-Bota.

Portarul, factor-cheie

De la spital, echipajul de la Ambulanţă a dus copiii la Centrul de Primire al Minorilor din Baia Mare, unde însă au fost refuzaţi din nou. De portar, de această dată, singurul angajat cu care s-a putut discuta la acea oră şi care le-a explicat că nu pot interna copiii decât cu aprobare "de sus". Numai că directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia copilului (DGASPC), dr. Cornelica Ilea, se află în concediu şi nu a putut fi contactată.

Nici directorul adjunct, Nicolae Boitor, nu a răspuns la telefon. Fără aprobarea "de sus", copiii au ajuns la Serviciul de Ambulanţă, unde au dormit câteva ore bune în maşina cu care au fost aduşi, după care au fost cazaţi chiar în sediu. Ieri, Nicolae Boitor a avut o scurtă intervenţie telefonică la o televiziune locală în care a spus că nu ştie despre ce vorba, după care şi-a închis telefonul.

Alt reprezentant al direcţiei, Raoul Dromereschi, a văzut la televizor cele întâmplate şi s-a deplasat la sediul Ambulanţei, pentru a rezolva cazarea lor la centrul de primire. "Există disfuncţionalităţi în sistem", a comentat acesta.

Tatăl îşi vrea copiii acasă

Ieri, în jurul amiezii, Iuliu Gaşpar, tatăl legitim al celor trei micuţi, a sosit la sediul ambulanţei pentru a-şi lua acasă copiii. Numai că reprezentanţii DGASPC şi ai Poliţiei s-au deplasat întâi la locuinţa lor din Seini. După vizita la domiciliu a autorităţilor, DGASPC a decis ca micuţii să rămână la Centrul de Primire al Minorilor.

Ei vor rămâne aici cel puţin până când mama lor va fi externată, reprezentanţii autorităţilor considerând că tatăl nu este capabil să aibă grijă de ei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite