Convorbirile telefonice, spionate fara autorizatie judiciara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul "New York Times" dezvaluie ca, la cateva luni dupa atentatele de la World Trade Center, presedintele Bush a autorizat Agentia Securitatii Nationale (NSA) sa intercepteze, fara cuvenitul

Ziarul "New York Times" dezvaluie ca, la cateva luni dupa atentatele de la World Trade Center, presedintele Bush a autorizat Agentia Securitatii Nationale (NSA) sa intercepteze, fara cuvenitul mandat judecatoresc, convorbirile telefonice internationale ca si mesajele prin e-mail ale unor cetateni americani.
Considerat cel mai secret dintre toate serviciile speciale americane si, in acelasi timp, beneficiind de cel mai numeros personal, NSA operase pana atunci numai in afara teritoriului SUA, avand misiunea sa intercepteze, cu ajutorul unor tehnologii superperformante, comunicatiile prin eter ale tarilor straine, sa sparga codurile folosite de ambasadele si misiunile diplomatice si, in general, sa asculte tot ceea ce se asculta si transmite in restul lumii, rolul sau fiind asemuit cu cel al unei gigantice "urechi" planetare. Agentiei i s-au impus insa restrictii severe in privinta interceptarii convorbirilor cetatenilor americani, inclusiv cei stabiliti in strainatate. Din dispozitia Casei Albe, aceste restrictii au fost inlaturate si, in rastimpul scurs de atunci, sute, chiar mii de persoane din interiorul SUA au facut obiectul actiunilor de spionaj ale NSA. "New York Times", care a intrat inca mai de mult in posesia unor informatii privind asemenea activitati, a amanat timp de un an publicarea lor, la cererea expresa a Casei Albe. Imediat dupa dezvaluirile ziarului, directoarea oficiului din Washington al Uniunii pentru Libertatile Civile Americane, Caroline Fredrickson, s-a declarat "socata ca administratia a mers atat de departe in violarea drepturilor civile americane". Unele oficialitati au descris, sub rezerva anonimatului, masurile adoptate ca fiind nu numai ilegale, dar si "neconstitutionale", ceea ce ar fi determinat anumiti agenti ai NSA sa refuze sa se preteze la actiunile comandate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite