Convorbirile lui Stantchev cu demnitarii români, verificate de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul de "trădare" şi "spionaj" care a ţinut prima pagină a ziarelor a ajuns obiectul a şapte cauze penale. Doar Dorinel Mucea, Mihai Donciu şi Stamen Stantchev au ajuns în instanţă,

Dosarul de "trădare" şi "spionaj" care a ţinut prima pagină a ziarelor a ajuns obiectul a şapte cauze penale. Doar Dorinel Mucea, Mihai Donciu şi Stamen Stantchev au ajuns în instanţă, după ce anchetatorii au început urmărirea penală împotriva a opt persoane.

Dosarul "scurgerilor de informaţii din domeniul energetic", care a rămas la procurori pentru completare a fost separat în alte şapte cauze mai mici. În unul dintre dosare au fost deja trimişi în judecată consultantul bulgar Stamen Stantchev, Dorinel Mucea, adjunctul şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie din cadrul MEC, şi Mihai Radu Donciu - consilier al ministrului comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei. O parte din dosar urmează să fie trimisă la DNA, procurorii urmând să facă verificări în cazul demnitarilor care au vorbit la telefon cu Stamen Stantchev sau care au fost amintiţi de acesta în discuţiile înregistrate de SRI. Procurorii DIICOT urmează să trimită la DNA notele de redare a convorbirilor telefonice interceptate în perioada mai 2005- noiembrie 2006 şi copiile acestora cu certificările aferente. Ancheta a relevat că din aceste convorbiri "rezultă date şi indicii privind infracţiuni de corupţie".

Parchetul ia urma documentelor secrete

Al doilea dosar îl priveşte pe consultantul Vadim Benyatov, cercetat pentru spionaj economic, a cărui anchetă este finalizată, şi care, în prezent, studiază probele din materialul de urmărire penală. În cea de-a treia cauză sunt cercetaţi în calitate de învinuiţi Michal Susak - fostul director Credit Suisse First Boston Europe, Mircea Flore - vicepreşedinte CFSBE, şi consultantul Mustafa Oral - pentru infracţiuni de spionaj sau aderare la un grup infracţional. A patra parte disjunsă îi vizează pe Stamen Stantchev, Robert Neagoe - director juridic în cadrul OPSPI, şi Michal Susak şi priveşte preluarea unui pachet de 0,85% acţiuni Romexterra Bank, deţinut de SNTGN Transgaz Mediaş, în favoarea unei companii cehe. Cel de-al cincilea dosar priveşte modul în care Stamen Stantchev şi Mihai Donciu au procurat şi deţinut documente clasificate "strict secrete" privind compania Antena Hungaria. Ancheta în cel de-al şaselea dosar va viza identificarea persoanelor care au furnizat documentaţia cu privire la SC Romaero SA, ce conţine informaţii clasificate la nivelul "secret de stat". În ultimul dosar, procurorii vor valorifica rezultatul percheziţiilor efectuate la computerele consilierului Dorinel Mucea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite