Controverse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

care consumau paste făinoase - sau cel puţin un aliment asemănător tăieţeilor - încă de acum 4000 de ani. De aici şi teoria că Marco Polo ar fi adus în Italia pastele, la întoarcerea sa

care consumau paste făinoase - sau cel puţin un aliment asemănător tăieţeilor - încă de acum 4000 de ani. De aici şi teoria că Marco Polo ar fi adus în Italia pastele, la întoarcerea sa din China. Teorie dezminţită de... noi teorii: ba că Marco Polo nici n-ar fi călătorit în China, ba că macaroanele existau în Italia înainte de reîntoarcerea neguţătorului veneţian. Alţi istorici îi creditează pe vechii greci şi romani cu inventarea unei forme de aluat plat, ca de tăieţei, asemănător foilor de lasagna şi numit în greacă laganon. Sunt şi istorici care afirmă că arabii au fost cei care au adus cu ei, în timpul cuceririi Siciliei, tăieţeii uscaţi. Indiferent însă cine a frământat primul coca de tăieţei, cert este că italienii au făcut din prepararea pastelor o adevărată artă. Mai ales după "debarcarea" roşiilor în Europa, în secolul XVI, care au deschis larg poarta unui alai întreg de sosuri, devenite partenerele fidele ale spaghetelor, macaroanelor sau tăieţeilor.

Chiftele cu spaghete
Pentru 6 porţii
Ingrediente: 4 felii de pâine, 300 ml lapte, 150 g ciuperci, 350 g carne tocată de porc, 1 ou, 9 linguri (a 10 g) făină, sare, piper, verdeaţă uscată, 18 felii de bacon, 500 g spaghete, 2 linguri unt, 100 g smântână, 150 g brânzică de casă, 100 g caşcaval ras, 1/2 legătură pătrunjel verde
Mod de preparare: Pâinea se taie cubuleţe şi se înmoaie în 150 ml lapte. Ciupercile se curăţă, se spală, se scurg şi se taie cubuleţe mici. Se amestecă apoi cu carnea tocată, pâinea stoarsă bine, oul şi 5 linguri făină. Se condimentează cu sare, piper şi verdeaţă tocată. Din tocătură se formează cca 18 chifteluţe. Feliile de bacon se taie în jumătate. Se învelesc chiftelele în cruce cu câte 2 jumătăţi de felii de bacon şi se prind cu o scobitoare. Se prăjesc într-o tigaie de teflon, fără grăsime, cca 10 minute; se păstrează la cald. Spaghetele se fierb în apă uşor sărată cca 10 minute. Separat, se încălzeşte untul, se adaugă 4 linguri făină, se amestecă puţin, apoi se adaugă cca 1/2 l apă, restul de lapte şi smântâna. Se lasă să fiarbă sosul 5 minute, apoi se adaugă brânza şi caşcavalul. Se lasă să se topească, se amestecă, apoi se adaugă pătrunjelul tocat. Se scurg spaghetele, se amestecă cu sosul şi se servesc cu chifteluţele.

ştiaţi că?
Prima maşină de fabricat tăieţei a apărut la Neapole, la cererea regelui Ferdinand al II-lea, nemulţumit că până atunci, în producţia de masă, coca de tăieţei era frământată de lucrători cu... picioarele.

Dacă doriţi să ne împărtăşiţi gândurile dvs sau o reţetă din repertoriul dvs culinar, scrieţi-ne pe adresa redacţiei: Adevărul, rubrica "Reţeta zilei", Piaţa Presei Libere nr.1, Bucureşti, sect. 1. Cele mai bune reţete vor fi premiate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite