Controversatul avion-elicopter V-22 Osprey, trimis în Irak din septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentagonul a anunţat că va trimite în Irak, din septembrie, 28 de aeronave V-22 Osprey, care vor suplimenta aeroflota elicopterelor de atac. Produse de Bell Helicopter Textron, în colaborare

Pentagonul a anunţat că va trimite în Irak, din septembrie, 28 de aeronave V-22 Osprey, care vor suplimenta aeroflota elicopterelor de atac. Produse de Bell Helicopter Textron, în colaborare cu Boeing, aeronavele decolează şi aterizează ca elicopterele, însă zboară ca avioanele, atingând viteze şi distanţe ce le depăşesc cu mult pe cele ale elicopterelor tradiţionale. Programul V-22 Osprey are însă un trecut controversat. Aeronavele au fost ţinute la sol timp de 18 luni, după două accidente fatale petrecute în 2000, în care au murit 30 de oameni. Criticii continuă să pună sub semnul întrebării trimiterea lor în zone de luptă, însă Pentagonul susţine că ele au suferit unele modificări de proiect şi au fost testate pe parcursul a 19.000 de ore de zbor. V-22, cunoscut în Corpul de Marină drept MV-22, este proiectat să transporte 24 de soldaţi şi până la nouă tone de cargo, cu o viteză de peste 400 km/h, de două ori mai mare decât viteza maximă a elicopterelor CH-46, care se află acum în Irak.

Oficialii Marinei americane susţin că V-22 va putea zbura deasupra pericolului în cazul atacurilor cu rachete sol-aer. Pilotarea unui Osprey este considerată o misiune de elită. Cei 28 de piloţi din escadronul "The Thunder Chickens", care vor însoţi elicopterele în Irak, au fost aleşi de Corpul de Marină, după ce s-au oferit ca voluntari. Aeronavele vor fi folosite pentru a transporta soldaţi, şi marfă şi vor avea drept bază staţia aeriană a Corpului de Marină Al-Assad în provincia Anbar, o regiune turbulentă, cunoscută drept inima insurgenţei sunnite.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite