Controversă în Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andreea Marin Bănică, ambasador UNICEF, a pozat în Africa, înconjurată de băştinaşi, într-un pictorial al revistei "The One". Conceptul editorial, care opune Europa - stilată şi elegantă

Andreea Marin Bănică, ambasador UNICEF, a pozat în Africa, înconjurată de băştinaşi, într-un pictorial al revistei "The One". Conceptul editorial, care opune Europa - stilată şi elegantă - Africii tribale, este criticat de psihologul Mirela Zivari. Aceasta vede în demersul fostei vedete tv dorinţa de a-şi face imagine.

Fosta "zână" a "Surprizelor" revine în atenţia publicului cu un controversat pictorial în revista "The One". Demersul jurnalistic al Andreei Marin Bănică este demontat de psihologul Mirela Zivari.

Realizat în Tanzania, pictorialul pune faţă în faţă două lumi opuse: Europa prezentului, stilată şi elegantă, şi Africa tribală, cu masaii păstrători ai obiceiurilor ancestrale. În imagini, ambasadorul UNICEF al bunăvoinţei, Andreea Marin Bănică, îmbrăcată în haine de zeci de mii de euro, este înconjurată de copii şi adulţi de culoare, în haine tradiţionale.

Pe fundal se văd colibele de pământ ale masailor. Psihologul Mirela Zivari, demontează demersul jurnalistic al Andreei Marin cu următoarele argumente: "S-a cerut acordul părinţilor pentru ca acei copii să fie fotografiaţi? Au fost plătiţi?

Ce vrea Andreea Marin să ne demonstreze? Că este mama tuturor copiilor din Africa? Din câte ştiu, fetiţa doamnei Bănică are câteva luni. La această vârstă, mama este centrată asupra copilului ei. Dacă ar fi avut vârsta la care socializează, aş fi putut înţelege acest demers. Andreea Marin şi-a făcut imagine exacerbân-
du-şi maternitatea, folosindu-se a de acei copii".

Strategii de vedete

Declaraţia Andreei Marin că ar dori să adopte "la distanţă" un copil din Africa, "pentru a nu trăi drama dezrădăcinării", este pusă la îndoială de acelaşi psiholog: "Dacă vrei să faci bine, fă-l oriunde. Lipsa de atenţie, carenţele de igienă şi educaţie ale acelui copil se situează mult deasupra dramei de a trăi în altă ţară.

Doamna Bănică ar putea adopta un copil din România, dacă vrea să facă un bine. Și Madonna, şi Angelina Jolie au făcut adopţii internaţionale, dar nu la distanţă". Cu ani în urmă, Andreea Marin a urcat pe Kilimanjaro, a mers în Thailanda, în zona calamitată, iar Mihaela Rădulescu a realizat un pictorial în Irak, printre soldaţii români.

Ce le împinge pe vedete la astfel de gesturi? "De la un anumit nivel de notorietate, peste tot în lume, vedetele recurg la astfel de strategii: introducerea noţiunii de pericol, exagerarea părţii umanitare, folosirea tragediilor, expunerea spiritului temerar (urci pe cel mai înalt munte, asociezi cele două extreme: <> ). Cu asta forţezi publicul să te aplaude din nou, deşi tu cânţi aceeaşi melodie", spune Zivari.

Andreea Marin: "Eu am priză la copii"

Contactată telefonic, Andreea Marin Bănică a răspuns argumentelor psihologului Zivari: "Nu mă interesează opinia unui om neinformat la acel pictorial. Văd că nu a citit interviul şi nu are cunoştinţe despre ţara în care am fost. Ar fi fost de bun-simţ să le caute înainte de a face comentarii.

În primul rând, acei copii din imagini se aflau acolo în piaţa masailor şi au intrat în joc în mod spontan. De altfel, eu am priză la copii şi fireşte că nu a fost nevoie să-i plătim pentru asta. Tanzania nu este o ţară a săracilor, nu-i Cambodgia sau Niger, ci o ţară turistică, imaginea masailor este una a tradiţiei păstrate peste timp, şi nu una a sărăciei.

Există o mulţime de pictoriale premiate ale unor fotografi de renume mondial, făcute în colaborare cu vedete de calibru şi reviste asemenea, care de altfel au şi inspirat echipa <> ." Întrebată de ce preferă o adopţie la distanţă, şi nu un copil din România, doamna Marin Bănică se delimitează de părerea psihologului Zivari: "Numai un om cu o educaţie îngustă poate gândi aşa.

Psihologul acesta, care nu face decât să vorbească, ar trebui să vadă lumea şi să constate că lucrurile nu sunt atât de simpliste.

Chiar dacă adopţia la distanţă este ceva mai nou la noi acasă, în lumea civilizată a devenit o obişnuinţă prin care oamenii cu disponibilitate sufletească şi posibilităţi financiare ajută nu doar la ei acasă, ci şi într-un colţ de lume unde au călătorit şi unde au fost impresionaţi de situaţia unui copil, a unei familii sau a unei comunităţi".

Andreea ar putea adopta un copil orfan din România, dacă simte nevoia să facă un bine
Mirela Zivari, psiholog

Adopţia la distanţă este o obişnuinţă în lumea civilizată
Andreea Marin

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite