Control la medicii de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Listele cu pacienţi aflate la medicii de familie vor fi luate la puricat. Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a declarat că va cere astăzi un audit al Curţii de Conturi, după ce au fost descoperite neconcordanţe între numărul de asiguraţi înscrişi în baza de date a instituţiei şi numărul pacienţilor înregistraţi la medicii de familie.

Preşedintele CNAS a spus că medicii de familie din Bucureşti au raportat 3 milioane de pacienţi, în timp ce în mod real sunt numai 1,6 milioane de asiguraţi. Acesta a mai precizat că diferenţele cele mai mari au fost sesizate în Bucureşti, însă probleme de acelaşi gen au fost descoperite şi în alte 12 judeţe ale ţării.

Lucian Duţă a mai spus că există suspiciunea că medicii de familie din Capitală îşi schimbau listele de pacienţi între ei şi aşa îşi măreau numărul de plăţi decontate de CNAS. Acesta a vorbit şi despre un alt tip de fraudă: aceea cu reţete pentru medicamente „extrem de scumpe", în special cele de oncologie. Potrivit lui Duţă, au existat situaţii în care au fost emise reţete pentru astfel de medicamente pe numele unor persoane decedate.
Pe de altă parte, preşedintele CNAS a spus că asiguraţii îşi pot plăti obligaţiile şi prin CEC, fără a fi taxaţi suplimentar. Duţă a mai declarat că pacienţii se pot duce la medicii de familie pentru consultaţii şi fără adeverinţa de asigurat deoarece doctorii îi pot verifica în sistemul electronic dacă au sau nu asigurare.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite