Contribuţii mici, protecţie socială la fel de mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensionarii resimt cel mai puternic deficienţele sistemului de securitate socială din România
Pensionarii resimt cel mai puternic deficienţele sistemului de securitate socială din România

Procentul total al contribuţiilor sociale plătite de firme şi de angajaţi plasează România înaintea Marii Britanii şi a Spaniei.

România ocupă locul 18 în clasamentul care cuprinde 87 de ţări, dacă vorbim de contribuţiile sociale. În Europa ne aflăm pe locul 14. În momentul acesta, cotele de contribuţii pentru condiţii normale de muncă au rămas la 20,8% pentru angajator şi de 10,5% pentru salariat. „Date fiind beneficiile limitate pe care sistemul de securitate socială românesc le oferă în comparaţie cu aceste ţări, poziţia ţării noastre în clasament aduce motive de îngrijorare", spune printr-un comunicat Daniela Oprescu, director al echipei de la International Executive Services, KPMG România.

Opinia se încadrează în curentul impus de oamenii de afaceri, care solicită guvernanţilor o reducere a contribuţiilor plătite de angajator. Ideea a fost preluată şi de unii oameni de stânga, pentru că ar fi o măsură prin care s-ar stimula crearea de noi locuri de muncă.

Soluţii

Alexandru Athanasiu, fost ministru al Muncii, spune că prima decizie pe care ar lua-o dacă ar fi în locul guvernanţilor ar fi reducerea contribuţiilor sociale la angajator. „Aş reduce, în prima fază şi imediat, contribuţia angajatorului. România are o tradiţie  a contribuţiilor egale, la angajator şi angajat", explică Athanasiu.„Pe termen lung, măsura va genera venituri mai mari pentru diversele bugete de asigurări sociale", spune în comunicatul care însoţeşte studiul KPMG, Mădălina Racoviţan, partener în Departamentul de Taxe al KPMG România. Ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a explicat în august că Guvernul a decis să amâne reducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori până la „momentul optim", deoarece România nu-şi permite în acest moment o astfel de decizie.

După cum arată datele KPMG, clasamentul contribuţiilor este dominat de Franţa şi Belgia, cu 58%, respectiv 48,1 procente. În toată Europa occidentală, cotele de contribuţii sociale plătite de angajator sunt cu mult mai mari decât cele care le revin salariaţilor. Cea mai mare diferenţă apare în Suedia, unde angajaţii virează contribuţii de 4,9%, în timp ce firmele plătesc 31,4%. Procentul cel mai mare virat de firme este înregistrat în Franţa (36%). Având contribuţii sociale de  26,9% , România se află îanintea Spaniei (21,4%) şi a Marii Britanii (19,9%).

Cota unică, atuul României

Statele lumii au adoptat anul trecut politici diferite în ceea ce priveşte impozitarea veniturilor şi taxele pe muncă pentru a face faţă crizei, dar şi pentru a linişti masele de cetăţeni. România se află printre ţările care nu au modificat impozitul pe venit, preferând să rămână la cota unică de 16%. Această valoare ne plasează mult mai bine în topurile care se referă la impozitul pe venit plus contribuţiile scoiale.

Potrivit fostului ministru al Muncii Sebastian Lăzăroiu, taxa unică încă nu şi-a trăit traiul, dar va veni momentul când guvernanţii vor renunţa la ea: „Probabil că taxa unică nu va mai merge mult timp, probabil că la un moment dat, din cauza inechităţilor care s-au creat în perioada asta de criză, genul de taxă progresivă ar putea să reechilibreze situaţia. Dar cred că e devreme să facem asta, pentru că mediul de afaceri are nevoie de o predictibilitate. Probabil că nu şi-a epuizat ciclul această cotă unică", spune Lăzăroiu.

Cine e KPMG

KPMG este o companie elveţiană, prezentă în România din 1994, care oferă studii de audit, taxe şi consiliere pentru a ajuta firmele să-şi micşoreze riscurile. Are peste 600
de angajaţi şi sedii în Bucureşti, Timişoara, Constanţa, Iaşi, Cluj.

Top 15 al ţărilor din Europa

Top 15 al ţărilor  din Europa
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite