Contribuţia de 2%, prea mică pentru pensia obligatorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristina Niţescu, directorul general al Omniasig Pensii, consideră că transferul contribuţiilor asiguraţilor de la un fond la altul, după doi ani, va afecta randamentul obţinut de

Cristina Niţescu, directorul general al Omniasig Pensii, consideră că transferul contribuţiilor asiguraţilor de la un fond la altul, după doi ani, va afecta randamentul obţinut de administratori

Omniasig Pensii vizează o cotă de piaţă între 12%-15% pe pilonul II şi intenţionează să intre din 2008 şi pe segmentul pensiilor facultative. O campanie de informare eficientă dusă de cei 10.000 de agenţi de marketing este una din priorităţile societăţii de pensii, în condiţiile în care, după 17 septembrie, se va da startul tuturor campaniilor administratorilor.

Sistemul de pensii private obligatorii ar mai avea nevoie de unele modificări înaintea startului. Cristina Niţescu, directorul companiei de pensii al Omniasig, crede că, din punct de vedere legislativ, ar mai fi de semnalat două aspecte ale sistemului. "Unul dintre acestea este nivelul contribuţiei stabilite pentru pilonul II, care consider că nu este suficient de ridicat pentru a avea un efect semnificativ în momentul începerii plăţii pensiei viagere. Cred că ar fi fost mai potrivită stabilirea unui nivel mai ridicat pentru această contribuţie", explică Niţescu.

Conform legii, participanţii la sistemul obligatoriu de pensii vor trebui să cotizeze, începând cu ianuarie 2008 un procent de 2% din cei 9,5% din salariu, care se duceau către sistemul public de pensii. Practic, participanţii nu vor simţi din buzunar aceste contribuţii, care vor creşte anual până la 6%.
Situaţia reală a pieţei pensiilor, vizibilă după doi ani

"Cel de-al doilea aspect de semnalat este referitor la transferul contribuabililor între diversele fonduri, după o perioadă de doi ani. Pentru acest transfer, ar trebui impuse anumite restricţii, întrucât în momentul de faţă există posibilitatea ca acest transfer să fie făcut în absenţa unor motive obiective", precizează managerul Omniasig. Cum evaluarea randamentului fondurilor de pensii se va face abia după o perioadă de 24 de luni, Niţescu crede că nu există considerente clare după care contribuabilul să se ghideze în momentul transferului. "Transferurile efectuate pe motive subiective pot duce la destabilizarea pieţei, având un efect pregnant asupra nivelului de randament al diverselor fonduri de pensii", mai precizează aceasta.

Situaţia reală a pieţei pensiilor private şi a jucătorilor o vom putea vedea după o perioadă de doi ani, moment la care se vor face publice rezultatele activităţii acestora. "Considerăm că, dintr-un total de 17 administratori, câţi există în momentul de faţă, vor rămâne pe piaţă aproximativ şapte-opt companii puternice. Adică aceia care şi-au stabilit un obiectiv realist şi au reuşit să-l îndeplinească", crede Niţescu.

Omniasig Pensii şi-a stabilit o cotă de piaţă de 12%-15%, bazându-se pe faptul că este un nume cunoscut pe piaţa asigurărilor din ţara noastră, precum şi pe încrederea publicului şi, în egală măsură, pe sprijinul Vienna Insurance Group (din care face parte, alături de Omniasig, Omniasig Asigurări de Viaţă, Unita, Agras şi Asirom). În acest moment, Vienna Insurance Group deţine un sfert din piaţa de asigurări din România (25%).

"Consider că estimările făcute de multe dintre companiile din domeniul pensiilor private referitor la propria cotă de piaţă sunt nerealiste, ajungând în situaţia în care, dacă acestea sunt asumate, să depăşească cu mult capacitatea reală a pieţei. Aceste companii şi-au supraestimat şansele de dezvoltare pe piaţa pensiilor private, aflată în plină dezvoltare, şi se vor afla în imposibilitatea de a-şi atinge obiectivele stabilite", conchide Niţescu.

Pensiile facultative, abia din 2008
Important este şi faptul că, în prezent, produsele oferite de companii în domeniul pensiilor private obligatorii nu diferă semnificativ de la un administrator la altul. "Produsul de pensie privată obligatorie este un produs special, aflat sub incidenţa obligativităţii şi reglementat prin lege. De aceea, definitorii vor fi mai ales acele aspecte legate de experienţa companiei, la nivel naţional şi internaţional", explică Niţescu. Strategia de dezvoltare pe planul pensiilor private facultative a companiei Omniasig Pensii cuprinde lansarea unui singur fond, pe care îl vor demara în 2008.

"Analizând evoluţia fondurilor de pensii facultative care au fost deja lansate pe piaţă, am ajuns la concluzia că dezvoltarea lor nu a atins cotele estimate, datorită mai multor motive obiective. Unul dintre acestea este faptul că nu ne aflăm într-o perioadă prielnică pentru acest tip de fonduri, atenţia administratorilor şi a contribuabililor fiind concentrată asupra aderării la fondurile de pensii private obligatorii. În plus, abia în această perioadă, marile companii îşi stabilesc bugetele pentru anul viitor inclusiv pentru resurse umane şi pachetele de beneficii", mai explică Niţescu.

Pensiile facultative vor suferi o evoluţie semnificativă în cursul anului 2008. "Ne vom afla atunci într-un moment în care publicul s-a confruntat deja cu ceea ce înseamnă pensii private, au fost educaţi în acest sens şi, implicit, nu ne vom confrunta cu reticenţă din partea lor. Cererea pentru pensiile private va creşte şi este de aşteptat ca şi companiile să profite de acest fenomen, folosindu-l ca instrument de motivare salarială", mai precizează managerul Omniasig Pensii.

De asemenea, aceasta adaugă că, "administratorii de fonduri de pensii nu pot comunica înainte de data de 17 septembrie, ceea ce va duce la o aglomerare a campaniilor publicitare începând cu această dată şi la confuzia contribuabililor. Înainte de această perioadă, putem vorbi doar de o campanie de informare condusă de CSSPP, care nu credem, însă, că va reuşi să acopere nevoia de informaţie a publicului. În plus, a început foarte târziu această campanie de informare", subliniază Cristina Niţescu.

Omniasig,în cifre
Omniasig Pensii face parte din Vienna Insurance Group, liderul austriac pe piaţa asigurărilor din Europa Centrală şi de Est. Grupul Vienna Insurance Group este membru al liderului de piaţă în pensii private din Austria, şi gestionează, împreună cu ceilalţi membri, active de aproape 4 miliarde de euro. Societatea specializată de pensii private a grupului, TBI Financial Sevices, este totodată lider pe piaţa din Bulgaria, având peste 1.200.000 de clienţi şi o cotă de piaţă de peste 35%. Din grupul Vienna Insurance Group mai fac parte, alături de Omniasig, Omniasig Asigurări de Viaţă, Unita, Agras şi Asirom.

Scurt CV Cristina Niţescu

Absolventă a Facultăţii de Aeronautică şi, ulterior, a Facultăţii de Drept, cu specializare în Drept Comercial, Cristina Niţescu a ocupat funcţii precum cea de director Life Department, apoi director Bancassurance Department în cadrul Allianz-Ţiriac. În cadrul companiei Omniasig este din anul anul 2001, iar de Departamentul de pensii al companiei se ocupă din toamna anului trecut. De asemenea, a ocupat funcţia de director general al companiei SAP România şi a fost expert guvernamental. Cristina Niţescu are 47 de ani şi un copil.

Consider că estimările făcute de multe companii referitor la propria cotă de piaţă sunt nerealiste. Aceşti administratori şi-au supraestimat şansele de dezvoltare pe piaţa pensiilor private.
Cristina Niţescu,
director general Omniasig Pensii

Cristina Niţescu consideră că pensiile private
vor fi căutate mai ales de companii, care îl vor folosi ca instrument de motivare salarială

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite