Contramanifestaţii de Ziua maghiarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătorirea de către maghiari a 160 de ani de la Revoluţia de la 1848 în oraşele din Secuime, precum şi în Cluj-Napoca, Oradea sau Târgu-Mureş va fi tulburată astăzi de poteste ale unor

Sărbătorirea de către maghiari a 160 de ani de la Revoluţia de la 1848 în oraşele din Secuime, precum şi în Cluj-Napoca, Oradea sau Târgu-Mureş va fi tulburată astăzi de poteste ale unor organizaţii naţionaliste româneşti.

Astfel, la Cluj-Napoca, pe lângă manifestările organizate de UDMR, care încep la ora 12.00, în faţa Bisericii Romano-Catolică Sfântul Mihail, filiala Noua Dreaptă Cluj are programat un miting în Piaţa Mihai Viteazul, de la ora 11.00, "împotriva separtismului maghiar şi în sprijinul articolului 1 din Constituţie", la care sunt aşteptate să participe circa 300 de persoane.

Aceeaşi organizaţie are programată o acţiune similară şi la Bucureşti, de la ora 13.30, în Piaţa Universităţii. Senatorul UDMR Kovacs-Eckstein Peter a precizat însă că la manifestările organizate de maghiari şi-au exprimat intenţia de participare şi reprezentanţi ai unor organizaţii maghiare extremiste.


"Ne vom bucura de sărbătoarea noastră, atât!"


UDMR a împărţit în cutiile poştale din Târgu Mureş, centrul manifestărilor Uniunii în acest an, mii de fluturaşi-invitaţie pentru ziua de 15 martie. "15 Martie este sărbătoarea libertăţii maghiare! Să sărbătorim împreună, liberi!", este îndemnul înscris pe fluturaşi. La festivitatea de la monumentul secuilor vor ţine discursuri preşedintele UDMR, Marko Bela, preşedintele organizaţiei judeţene Mureş, Kelemen Atilla, precum şi ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor, Borbely Laszlo, candidatul UDMR la funcţia de primar al Târgu-Mureşului.

"Aşteptăm aproximativ şase mii de persoane la manifestările de la Târgu Mureş", a spus Kelemen Atilla. Tot astăzi, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe va avea loc o adunare populară la debutul căreia va avea loc tradiţionala paradă a husarilor. Oficialii locali au anunţat că manifestarea se va încheia la miezul nopţii, când Organizaţia Tinerilor Maghiari din Transilvania va înconjura cu torţe aprinse statuia "Libertăţii" din Parcul Central din Sfântu Gheorghe.


Preşedintele Partidului Civic Maghiar Mureş, Kiss Istvan, a declarat că discursurile nu vor fi "nici secesioniste, nici separatiste şi nici nu ne declarăm independenţa. Ne vom bucura de sărbătoarea noastră, a maghiarilor, atât". Membrii acestui partid au astăzi un motiv în plus să sărbătorească, deoarece Curtea de Apel Bucureşti a admis ieri înregistrarea Partidului Civic Maghiar în Registrul Partidelor Politice din România. (Dana Gherman, Valeriu Russu, Alexandru Macoveiciuc)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite