Contractele grase, aspiratede apropiaţii Palatului Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Golden Blitz - un grup cu vechimeFirma Euro Construct Trading 98 SRL, unde acţionari sunt Dan şi Manuela Besciu (33%), Sorin şerban şi Liana Vulpescu (33%) şi soţii Costin şi Gabriela


Golden Blitz - un grup cu vechime
Firma Euro Construct Trading 98 SRL, unde acţionari sunt Dan şi Manuela Besciu (33%), Sorin şerban şi Liana Vulpescu (33%) şi soţii Costin şi Gabriela Minculescu (33%) are o prietenie veche cu preşedintele Traian Băsescu. Această colaborare a început încă de pe vremea când preşedintele conducea Primăria Capitalei. Tandemul Besciu-Vulpescu a primit contracte de ordinul zecilor de miliarde pentru reabilitarea mai multor artere principale din Bucureşti. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi după plecarea lui Băsescu de la primărie, Adriean Videanu păstrând tradiţia. Licitaţia organizată de Ministerul Transporturilor pentru desemnarea societăţilor ce vor deszăpezi ţara în această iarnă a iscat un adevărat scandal. Asociaţia Transportatorilor Rutieri în Construcţii a acuzat ministerul că a favorizat pe faţă firma Euroconstruct, câştigătoare a mai multor contracte. Un alt plocon pentru tandemul Golden Blitz a fost Autostrada Bucureşti-Piteşti, pe care primii o vor moderniza pentru ceva mai mult de 4 milioane de euro. Ca şi în primul caz, organizatorul licitaţie a fost tot Ministerul Transporturilor. Autostrada Bucureşti-Ploieşti va fi construită de un consorţiu în care vioara întâi este tot Euroconstruct, alături de drumarul moldovean Dorinel Umbrărescu. La finalul lucrării, acesta va înhăţa peste 200 de milioane de euro pentru respectivul tronson.
O septuagenară, paravan pentru altă firmă de casă
Un alt grup de interese, probabil la fel de vechi ca şi Golden Blitz, dar care a ieşit la iveală mult mai târziu, este cel în spatele căruia se află senatorul PD Cornelia Cazacu. Păstorit de actualul consilier prezidenţial Adriana Săftoiu, acest grup de interese a primit zeci de milioane de euro pentru întreţinerea unor bulevarde ale Capitalei. Firma Eurovia International Construct SA are ca principal acţionar pe Elena Gheorghe, o bătrână de 70 de ani din localitatea Urlaţi (jud Prahova). Aceasta este mama senatoarei PD Cornelia Cazacu. Încrengăturile în acest caz sunt şi mai alambicate. Soţul parlamentarului a fost şi el consilier la Primăria Capitalei, în mandatul Băsescu. În ianuarie 2002, acesta a apărut într-un raport la Corpului de Control al premierului, ca fiind beneficiarul unor lucrări de 63 miliarde de lei, luate de firma sa de la primărie. Incompatibilitatea de atunci s-a lăsat cu retragerea lui Cazacu din Consiliul General, care apoi şi-a desfiinţat sereleul care a muls fondurile municipalităţii.
Comunitatea de informaţii, prilej de bisnis
şeful Oficiului pentru Informaţii Integrate din Comunitatea de Informaţii, Daniel Moldoveanu, este printre cei cărora apropierea de Cotroceni are un iz de prosperitate. Moldoveanu a înfiinţat împreună cu un consilier al ministrului comunicaţiilor o firmă care va livra Serviciului de Telecomunicaţii Speciale o serie de echipamente care valorează 33 miliarde de lei. În cazul acesta, procedura de licitaţie a fost sărită complet, STS mergând pe varianta negocierii cu o singură sursă. Total Systems Comunications este o microîntreprindere cu un singur angajat şi a preluat reprezentarea în România a unei companii elveţiene.

Negocierea- postlicitaţie
Licitaţia pentru Autostrada Bucureşti-Ploieşti a fost câştigată pentru un preţ care acum va fi umflat prin negociere directă cu cei de la Ministerul Transporturilor.

Morcovii francofoniei, cultivaţi de acoliţii PD
O altă găselniţă de direcţionare a banilor publici către apropiaţii PD a fost Sommet-ul Francofoniei. Într-o anchetă publicată în premieră, Adevărul a demonstrat că toate marcajele de plastic amplasate pe marginea culoarului unic, făcut în acele zile, au fost livraţi de Vesta Investment SRL. Aceeaşi companie care a încasat miliarde bune pentru această livrare figurează pe lista sponsorilor PD Bucureşti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite