Continuă războiul porumbului modificat genetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasada Americii şi Ministerul Agriculturii promovează alimentele modificate genetic Spectrul mondial al foametei dă undă verde plantelor modificate genetic. Românii au de ales dacă vor

Ambasada Americii şi Ministerul Agriculturii promovează alimentele modificate genetic

Spectrul mondial al foametei dă undă verde plantelor modificate genetic. Românii au de ales dacă vor cultiva sau nu porumbul de la Monsanto.

lă nu cunoaşte graniţe. Românii au deja de suferit de pe urma creşterii preţului la alimente, de 12%, numai în acest an. Iar această criză cu care ne confruntăm se va înrăutăţi, deoarece, în 2050, populaţia globului se va dubla", a spus Nicholas F. Taubman, ambasadorul SUA în România, cu ocazia unei mese rotunde pe tema biotehnologiei, care a avut loc săptămâna trecută la Ambasada SUA din Bucureşti.

Americanii ne propun, prin vocea profesorului Peter Gregory de la Universitatea Cornell, New York, care a fost invitat de onoare al mesei rotunde desfăşurate la Ambasada SUA, o soluţie pentru a face faţă valului de foamete care se va extinde şi asupra ţării noastre. Şi anume, cultivarea organismelor modificate genetic (OMG).

Mai precis, cultivarea porumbului Monsanto 810, de la compania americană Monsanto. Acest OMG îşi produce propriul său pesticid, dar asupra sa planează controverse legate de siguranţa culturilor şi de efectele negative pe care le-ar putea avea asupra sănătăţii oamenilor şi animalelor.

Greenpeace contestă porumbul MON 810

Nicolae Hristea, directorul Comisiei Calitate Cercetare Dezvoltare din cadrul Ministerului Agriculturii, crede că, în acest moment, porumbul MON 810 reprezintă soluţia pentru agricultura românească.

Campania de promovare a MON 810, făcută în România de profesorul Peter Gregory, susţine Hristea, este un pas spre a înţelege că organismele modificate genetic sunt, în prezent, o soluţie, iar din punct de vedere ştiinţific, nu s-a demonstrat că dăunează oamenilor sau animalelor.

În aceeaşi zi în care la Ambasada SUA avea loc evenimentul de promovare a OMG-urilor, Greenpeace România dădea publicităţii un comunicat prin care protesta faţă de această acţiune şi în care susţine că Ambasada SUA încearcă să convingă Comisia de Biosecuritate din România să accepte OMG.

"Este evident că industria OMG este în criză. După ce au recurs fără succes la ameninţări, au mobilizat liga marilor arendaşi, politicieni şi cercetători cu afinităţi pentru OMG şi i-au plimbat prin Brazilia şi Spania, astăzi încearcă să aibă lipici şi la ultimii responsabili din România care pot salva ţara de OMG" se arată în comunicatul Greenpeace România.

Porumbul Monsanto 810, argumente pro şi contra

Este protejat printr-o genă (toxina Bt) care oferă rezistenţă la dăunători

Reduce pierderile din timpul recoltării şi pe cele din timpul depozitării

Creşte calitatea boabelor prin reducerea atacului dăunătorilor

Toxina Bt are efecte colaterale

Dăunătorii pot căpăta rezistenţă la această toxină, ceea ce ar însemna că eventualul câştig ar fi pe termen scurt

Pe termen lung, culturile clasice ar putea fi afectate şi există îngrijorări că toxina Bt ar putea să se acumuleză în sol, afectând organismele de acolo

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite