Continuă chichiţele avocăţeşti în cazul "Vântu-Bid"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Ovidiu Vântu (foto) a obţinut amânarea judecării apelului său la condamnarea de doi ani în dosarul BID până pe 27 martie. Avocaţii omului de afaceri au invocat că pe rolul

Sorin Ovidiu Vântu (foto) a obţinut amânarea judecării apelului său la condamnarea de doi ani în dosarul BID până pe 27 martie. Avocaţii omului de afaceri au invocat că pe rolul instanţei mai este un recurs al lui Vântu, astfel că magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis să aştepte soluţionarea acestuia.

Vântu a fost la un pas de a-i fi judecat apelul chiar de magistratul care l-a condamnat pe omul de afaceri în 2005. Judecătorul Aurel George Matei a făcut însă cerere de abţinere pe motiv că s-a mai pronunţat o dată în aceeaşi cauză. Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat, pe 18 ianuarie, la doi ani de închisoare cu executare pentru uz de fals şi la plata sumei de 150.000 RON cheltuieli judiciare către stat în dosarul privind constituirea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare. Magistraţii au constatat că pentru cea de-a doua infracţiune pentru care a fost trimis în judecată Vântu, fals în declaraţii, a intervenit prescripţia specială, astfel că a fost achitat. Sorin Ovidiu Vântu a mai fost condamnat, anul trecut, de aceeaşi instanţă, la doi ani de închisoare, dar în apel la tribunal s-a decis rejudecarea cauzei.

Omul de afaceri a fost condamnat la maximum de pedeapsă pentru uzul de fals, iar decizia a venit cu doar o lună înainte de momentul în care a intervenit prescripţia specială şi achitarea definitivă. Cu toate acestea, avocaţii omului de afaceri nu au sesizat instanţa în vederea încheierii procesului.

Vântu a fost acuzat că atunci când a depus actele de constituire a BID a depus la BNR un document, eliberat de SOV Invest, prin care garanta că are banii necesari înfiinţării băncii investiţi în unităţi de fond FNI. Potrivit rechizitoriului, Sorin Ovidiu Vântu, în nume personal, nu deţinea niciun carnet de investitor la FNI, dar a rulat "anumite sume de bani" prin intermediul fugarului Nicolae Popa, cumpărând unităţi de fond FNI.

Magistratul care a judecat dosarul în 2005 a stabilit în motivarea sa că "s-a periclitat, prin obţinerea autorizaţiei de funcţionare a BID şi prin depunerea de acte false, întreaga sigu-
ranţă a sistemului bancar românesc".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite