Contestă hotărârea lui Nicolăescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii Centrului de Diagnostic şi Tratament din Cluj au respins ieri Ordinul ministrului Sănătăţii privind reorganizarea instituţiei. Hotărârea care prevede desfiinţarea

Angajaţii Centrului de Diagnostic şi Tratament din Cluj au respins ieri Ordinul ministrului Sănătăţii privind reorganizarea instituţiei.

Hotărârea care prevede desfiinţarea actualei instituţii şi înfiinţarea de cabinete medicale cu liberă practică a fost prezentată ieri medicilor de către Dorina Duma, director adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică. Ordinul stipulează că reorganizarea va avea loc cu plata datoriilor CDT, de circa 1,3 milioane de lei şi cu preluarea aparaturii de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.

Actul emis de minister a fost contestat de ambele tabere existente în acest moment la CDT. Pe de o parte, medicii grupaţi în Asociaţia Medicilor Profesionişti din Transilvania au precizat că sunt deja în litigiu cu Ministerul Sănătăţii Publice, obţinând deja prin instanţă dreptul de a reorganiza instituţia, fără penalizări.

Liderul de sindicat Florin Eşanu ne-a declarat că ordinul va fi contestat pe toate căile legale, de la Comisia de Dialog Social a Prefecturii Cluj şi până la Ministerul Sănătăţii. "Nu aveau dreptul să dea un astfel de ordin, când un judecător a decis reorganizarea fără plata datoriilor", a spus Eşanu.

Reorganizarea nu e agreată de toţi

Tabăra conservatorilor, a medicilor care preferă actualul sistem, se va constitui în scurtă vreme într-o asociaţie, pentru a contesta la rândul ei ordinul, din cu totul alte considerente. "Într-un municipiu ca şi Clujul, ar fi necesară o unitate medicală pentru o categorie de cetăţeni cu venituri mai reduse", ne-a declarat un medic care a ţinut să-şi păstreze anonimatul.

Centrul de Diagnostic acoperă toate specialităţile medicale, având un număr de 270 de angajaţi, medici, specialişti de laborator şi personal auxiliar. La nivel naţional, fiecare regiune istorică a avut un astfel de policlinică, acestea fiind privatizate recent prin metode diferite.

Situaţia de la Cluj este una particulară, deoarece centrul este compus din trei policlinici, comasate în perioada postrevoluţionară, policlinica de pe Str. Constanţa, Policlinica de Intreprinderi şi Policlinica de Copii. Iar problema cea mai mare a CDT este valoarea scăzută a punctului, de numai 0,75 lei, faţă de 4,5 lei cea a medicilor de familie.

Inventarul începe săptămâna viitoare

Nicolae Deleanu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Cluj, nu are timp de contestaţii şi va demara de îndată aplicarea ordinului de reorganizare. "Ordinul ministrului se aplică. Începând de săptămâna viitoare începem inventarul şi alcătuim comisiile de evaluare a spaţiilor. Cred că întreaga operaţiune va dura câteva luni de zile", a fost de părere Deleanu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite