Cont unic pentru plata sumelor datorate la bugetul general consolidat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 ianuarie 2008, toţi contribuabilii vor efectua plata impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat într-un cont unic. Potrivit Agenţiei

De la 1 ianuarie 2008, toţi contribuabilii vor efectua plata impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat într-un cont unic.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), contribuabilii vor utiliza însă două ordine de plată pentru Trezoreria Statului, respectiv unul pentru obligaţiile datorate bugetului de stat şi altul pentru celelalte obligaţii.

Astfel, sumele datorate la bugetul de stat se plătesc în contul unic 20.47.01.01- "Venituri ale bugetului de stat - sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic în curs de distribuire", iar obligaţiile fiscale datorate bugetelor asigurărilor sociale şi fondurilor speciale, se vor achita în contul unic 55.02 "Disponibil al bugetelor asigurărilor sociale şi fondurilor speciale în curs de distribuire".


Potrivit ANAF, debitorii nu pot plăti însă într-un cont unic, ci trebuie să efectueze fiecare plată distinct, pe fiecare impozit, contribuţie şi alte sume datorate bugetului general consolidat. Detalii suplimentare privind plata impozitelor în contul unic pot fi găsite pe adresa de Internet a ANAF (anaf.mfinante.ro), la serviciile/birourile/compartimentele de asistenţă a contribuabililor din cadrul unităţilor fiscale, de la unităţile bancare sau de la Centrul de asistenţă a contribuabililor, telefon 031.40.39.160.


Pentru declararea TVA, termenul a fost devansat


Tot din acest an, ANAF va modifica şi termenul de depunere a declaraţiilor informative de TVA. Potrivit unui proiect de act normativ iniţiat de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, vor fi introduse două formulare pentru declararea livrărilor de bunuri şi prestărilor de servicii , în cazul firmelor scutite de TVA, înscrise până în prezent pe un singur formular, iar termenul de depunere va fi devansat de la 1 martie, la 25 februarie.


Formularele declaraţiilor informative (392A), (392B) şi (393) - ultimul privind veniturile obţinute din transportul rutier internaţional de persoane - se vor depune, în format electronic, la registratura autorităţilor fiscale sau la poştă, prin scrisoare recomandată, până la data de 25 februarie, inclusiv, a anului celui de raportare. În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România este obligată, începând de la 1 ianuarie 2007, să calculeze şi să raporteze Comisiei Europene, baza de TVA pentru calculul resursei TVA din fiecare an bugetar. (Dana Banzea)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite