Consumul de energie scade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii au consumat cu 6,9% mai puţină electricitate în ianuarie 2009 faţă de ianuarie 2008. Cantitatea de gaze autohtone a scăzut cu 8% în ianuarie, faţă de prima lună din 2008, în timp ce producţia de ţiţei a fost cu 3% mai mică.

Declinul resurselor naţionale de energie primară se vede şi în statistici. Pe ansamblu, resursele energetice au scăzut cu aproape 23% în ianuarie 2009, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cele autohtone au avut un declin de 6%, în mare parte din cauza scăderii producţiei de gaze naturale, cu 7,9%, şi a extracţiei de cărbune, cu 6%. De asemenea, producţia de ţiţei a scăzut cu 2,9%.

Potrivit strategiei energetice naţionale, elaborate în 2007, resursele interne de ţiţei se vor epuiza în circa 13 ani, în timp ce gazele naturale autohtone vor mai putea fi folosite încă aproximativ 14 ani.

Totodată, importul de resurse energetice primare a cunoscut un puternic recul, de aproape 50%, în principal din cauza scăderii consumului, care a putut fi acoperit din producţia internă.

Importul s-a injumătăţit

Cel mai semnificativ declin se observă în cazul importului de gaze, care a scăzut cu 86%. Cele mai recente date ale Autorităţii de Reglementare arată că, în ceea ce priveşte importul de gaze, acesta s-a redus, în decembrie 2008, la 20,5% din consumul naţional, după ce, în decembrie 2007, ponderea acestuia fusese de 32,4%.

Consumul final de electricitate în ianuarie s-a redus cu 6,9%, faţă de prima lună din 2008, ajungând la 4,3 miliarde kWh. Populaţia a consumat mai multă electricitate cu 8,3%, ceea ce înseamnă că reculul a venit din mediul industrial. Totodată, exportul de energie electrică a scăzut cu 15,7%.

Mai puţină energie hidro
Hidrocentralele au produs mai puţină electricitate cu 16,5%, iar termocentralele au cunoscut un declin de 9,7%, în ianuarie 2009. În schimb, centrala nucleară de la Cernavodă şi-a majorat producţia cu aproape un procent.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite