Consumul de energie creşte poluarea globală cu dioxid de carbon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

India şi China vor continua să fie cei mai mari poluatori şi în următorii 10 ani, iar gazele cu efect de seră vor creşte cu 57% până în 2030, accentuând încălzirea planetei Dacă

India şi China vor continua să fie cei mai mari poluatori şi în următorii 10 ani, iar gazele cu efect de seră vor creşte cu 57% până în 2030, accentuând încălzirea planetei

Dacă guvernele nu-şi vor schimba politicile energetice şi cele pentru importurile de petrol şi gaze, atunci emisiile de gaze vor creşte încontinuu până în 2030, iar temperaturile se vor mări cu 5-6 grade, arată raportul de energie pe 2007 dat publicităţii recent de Agenţia Internaţională pentru Energie.

Documentul demonstrează că există tendinţe de creştere a consumului de combustibili care vor pune în pericol securitatea energetică şi vor accelera încălzirea globală şi mai mult decât în prezent.

Experţii prognozează că următorii 10 ani vor fi cruciali pentru toate ţările, inclusiv pentru China şi India, din cauză că infrastructura pentru energie se va extinde rapid. Raportul de la agenţia internaţională mai arată că actorii cei mai importanţi care contribuie la schimbările din piaţa energetică sunt China şi India.

"Raportul demonstrează totuşi că noile politici pot duce la alternative energetice viabile inclusiv pentru cele două ţări", a declarat Nobuo Tanaka, directorul executiv al Agenţiei Internaţionale de Energie. Specialiştii spun că e nevoie de măsuri dure şi urgente pentru a evita implicaţiile alarmante ale schimbărilor climatice ca urmare a creşterii consumului de energie în China şi India.

Ţările dezvoltate au avantaje de pe urma Indiei şi Chinei

Raportul despre energie demontează teoria conform căreia restricţionarea schimbărilor climatice în limite sigure de către Uniunea Europeană s-ar putea să fie imposibil de atins, cel puţin la un preţ convenabil. În document se arată că ţările membre ale asociaţiei au recunoscut că totuşi au avantaje mari în urma colaborării cu China şi India.

"Această relaţie reflectă interdependenţa comunităţii energetice globale. Cu suportul tuturor guvernelor, această cooperare va face drumul mai lin către mai puţine emisii de cabon", a mai spus Nobuo Tanaka. Acesta a recomandat ca ţările dezvoltate să ajute statele în curs de dezvoltare, astfel încât acestea să nu mai facă aceleaşi greşeli pe care le-au făcut naţiunile industrializate.

În final, Agenţia Internaţională pentru Energie(IEA) cere "un răspuns global" pentru găsirea soluţiilor pentru cererea de energie, soluţii care să facă economia asiatică mai sustenabilă.

58% din emisiile de gaze vin din China

Până acum, creşterea economică, menită să combată sărăcia în China şi India, a fost cea mai blamată pentru emisiile de dioxid de carbon. Statisticile arată că numai China este responsabilă pentru 58% din creşterea globală a emisiilor între 2000-2006. Contribuţia sa la emisiile globale va creşte la mai mult de un sfert până în 2030, faţă de o cincime în prezent, dar va fi mai mică cu 50% faţă de cea a Statelor Unite pe cap de locuitor.

Recomandare IEA: India şi China să colaboreze

Reprezentanţii IEA spun că o cerere globală crescută pentru energie are consecinţe cel puţin alarmante pentru China, India, pentru ţările industrializate şi pentru cele neindustrializate. "Până acum mai mult s-a vorbit decât s-a acţionat în cele mai multe dintre ţări", susţin cei de la IEA. China şi India trebuie să-şi unească eforturile pentru a reduce emisiile de de gaze, în condiţiile în care economiile lor sunt în continuă creştere.

Această dezvoltare rapidă poate avea efecte devastatoare asupra resurselor energetice ale lumii, se arată în raportul publicat de Agenţia Internaţionlă de Energie. Reprezentanţii IEA au arătat că cele două ţări au început să importe foarte mult petrol neprelucrat, import care va creşte de patru ori până în 2030. "Modul cum China şi India va accepta să răspundă ameninţării securităţii energetice va afecta toate celelalte ţări", se arată în raport.

Energiile regenerabile reprezintă 17%

Răspunsurile la cererea de energie şi la emisiile de dioxid de carbon sunt eficienţa energetică şi energiile regenerabile.

Agenţia Internaţională de Energie, care e consultantul energetic al 26 de naţiuni industrializate, avertizează că emisiile globale de dioxid de carbon vor creşe cu 57% până în 2030 dacă se urmează trendul curent. Deşi guvernele au luat măsuri de protecţie a mediului, energia regenerabilă va reprezenta doar 17% din necesarul de energie până în 2030, mult mai puţin decât va însuma carbonul.

Pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon şi pentru a păstra schimbarile climatice în limitele de siguranţă definite de Uniunea Europeană este nevoie de acţiuni politice "fără precedent", iar costurile associate vor fi foarte ridicate, susţin reprezentanţii IEA.

India va depăşi Rusia în 2015

Un raport Reuters de la începutul anului confirmă datele găsite de reprezentanţii Agenţiei Internaţionale de Energie. Astfel, studiul comandat de Reuters arată că statul chinez are toate şansele să depăşească Statele Unite ale Americii, cel mai mare poluator al lumii în 2007. De asemenea, raportul mai preconizează că India va depăşi Rusia şi va ocupa locul 3 în topul poluatorilor mondiali până în 2015.

Întâlnirea de la Bali

World Energy Outlook, raportul Agenţiei Internaţionale a Energiei, a fost publicat cu mai puţin de o lună înaintea conferinţei de la Bali, Indonezia, din decembrie unde se vor întâlni aproape 200 de ţări pentru a începe negocieri de doi ani în vederea elaborării unui nou protocol referitor la reducerea emisiilor care să urmeze celui de la Kyoto, care se va încheia în 2012.

India stă prost la energiile alternative

Statisticile despre statul indian arată că noile tehnologii pentru energie alternativă nu au fost introduse mai deloc pe piaţă. Analiza sectorului de transport relevă că mulţi dintre oameni preferă vehiculele pe două sau tei roţi. Experţii consideră că sunt posibile reduceri ale emisiilor de dioxid de carbon, mai ales că întreaga infrastructură e în prezent în faza de construcţie.

China vrea să-şi reducă emisiile de carbon

China a anunţat la începutul acestei săptămâni că ar fi de acord să-şi reducă emisiile de carbon dacă va cădea de acord cu Statele Unite şi cu restul ţărilor dezvoltate.

Decanul de la Facultatea de Ştiinţele Mediului de la Universitatea din Beijing, C.S. Kiang, a declarat că oamenii din China s-ar simţi tare neconfortabil dacă ar stabili de unii singuri ţinta pentru reducerea dioxidului de carbon. "Dar se vor alătura celorlalte ţări atunci când vor încheia un nou protocol la Kyoto, în 2012", a declarat Kiang .

>> Creşterea economică din China şi India e legitimă pentru că va îmbunătăţi calitatea vieţii pentru mai mult de două milioane de oameni şi va aduce beneficii econmice pentru multe alte ţări

Nobua Tanaka, preşedintele Agenţiei Internaţionale pentru Energie

Hidrocentralele produc 25% din energia necesară

China a încurajat construcţiile de hidrocentrale, ce reprezintă în prezent aproximativ un sfert din capacitatea energetică a ţării. Acestea sunt o alternativă curată la centralele termice.

Guvernul vrea, astfel, să combată sărăcia şi să impulsioneze astfel dezvoltarea economică în sud-vest, o zonă nedezvoltată şi bogată în resurse de apă.

Fluviul Yangtze a fost "pus la treabă" prima oară în 1997, pentru construcţia hidrocentralei Celor Trei Defilee, cea mai mare din lume, cu o putere de 18 gigawaţi. Proiectul Xiluodu va avea o capacitate de 12,6 GW. De asemenea, o altă hidrocentrală, Xiangjiaba, este în construcţie pe fluviul Jinsha. Aceasta va avea o putere de 6GW şi va fi gata în 2015.

Săptămâna trecută, autorităţile chineze au blocat cursul celui mai lung fluviu din ţară, Yangtze, pentru a construi a doua centrală hidroenergetică din lume. Noua construcţie va fi gata în 2015 şi reprezintă o investiţie de 6,74 miliarde de dolari.

Centrala va fi amplasată în partea superioară a fluviului, cunoscut şi ca fluviul Chang Jiang. Va fi a doua construcţie hidroenergetică după barajul Celor Trei Defilee.

Cursul fluviului a fost modificat prin depozitarea de pietre în zona barajului, într-o strâmtoare de la frontiera provinciilor sud-vestice Yunnan şi Sichuan. Specialiştii chinezi au anunţat că blocarea barajului e ultima parte a pregătirilor, iar proiectul intră în faza de construcţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite