Consumul de carburanţi scade

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul de carburanţi scade
Consumul de carburanţi scade

Reducerea puterii de cumpărare va diminua vânzările benzinăriilor până la finele anului.Şoferii nu-şi vor mai putea permite să cumpere aceeaşi cantitate de benzină şi motorină în următoarele luni, consideră oficialii Petrom.

Dacă în prima parte a acestui an consumul de carburanţi al populaţiei s-a păstrat la nivelurile din anul anterior şi chiar a crescut în unele perioade, oficialii Petrom, cea mai mare companie de pe piaţa locală, se aşteaptă ca sectorul petrolier să resimtă mai puternic criza în următoarele luni.

Vânzările de carburanţi pe sectorul de retail vor scădea cu 5% la nivelul întregului an, deşi, în primele şase luni din 2009, compania a vândut o cantitate de benzină şi motorină cu 22% mai mare, a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Evoluţia indicatorului indică o scădere puternică a puterii de cumpărare a populaţiei în următoarele şase luni. Nici marii consumatori nu vor sta mai bine. Segmentul angro al vânzărilor de carburanţi ar putea resimţi un recul chiar şi de 15% la finele anului, după scăderi de 10% în primele şase luni.

Piaţa gazelor va avea, de asemenea, o contracţie puternică la nivelul întregului an, când se estimează o scădere a consumului de circa 20%, a mai spus Mariana Gheorghe.

De altfel, compania şi-a fundamentat bugetul pe o scădere economică de 4-6%, dar nu exclude o adâncire a declinului, până la 8 procente.

Profit în scădere

Compania a afişat, ieri, un profit semestrial de 923 de milioane de lei, în scădere cu 45% faţă de anul precedent, ca urmare a cererii diminuate şi a prăbuşirii cotaţiilor petroliere. Câştigul net pe trimestrul al doilea a fost de 417 milioane de lei, în scădere cu 39% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008.Compania nu a mai avut din 2005 un rezultat atât de slab la nivelul trimestrului doi.

Numărul salariaţilor Petrom a scăzut în acest an cu 4.208, ca urmare a programului de restructurare, de la 33.311 de angajaţi, câţi activau în companie la finele anului trecut. „Vom continua restructurarea până când vom atinge nivelul de competitivitate dorit“, susţine Mariana Gheorghe, precizând că nu există un ritm programat privind plecările din companie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite