Consumatorii casnici nu vor primi gaze ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar marii consumatori vor fi alimentaţi cu gaze din producţia internă la jumătate de preţ.Autorităţile susţin că relansarea industriei va aduce populaţiei mai multe beneficii decât ieftinirea gazelor.

Populaţia a pierdut din nou războiul cu industria. Autorităţile de profil consideră că acordarea de gaze din producţia internă şi către consumatorii casnici nu este o măsură fezabilă, după ce, recent, au aprobat acordarea acestui ajutor pentru marii utilizatori de gaze.

Cea mai mare problemă este legată de capacitatea de producţie, întrucât o depăşire nejustificată ar duce la epuizarea prematură a zăcămintelor autohtone.

Nici electricitatea nu se ieftineşte

Astfel că s-a decis calcularea unui coş optim de gaze import-intern pentru piaţa reglementată, care să satisfacă surplusul de gaze de pe piaţă şi care să protejeze rezervele: importul va reprezenta 10% din consumul populaţiei în iunie.

Gazele autohtone costă 150 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce costul celor de import este mai mult decât dublu. „În niciun caz nu se poate pune problema sistării importurilor, chiar dacă producţia internă acoperă consumul. Este nevoie de o cantitate mare de gaze, în prezent, pentru înmagazinare”, a declarat Tudor Şerban, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Acesta consideră că prin acordarea de gaze interne tuturor firmelor este ajutată întreaga economie, deci şi populaţia, ceea ce va aduce beneficii mai mari decât dacă ar scădea factura pentru consumatorii casnici.

Acelaşi principiu ţine sus şi preţul plătit de casnici la electricitate. Autorităţile se gândesc să nu micşoreze tarifele pentru populaţie la 1 iulie, aşa cum anunţaseră, tot pentru a susţine industria.

Şerban a mai spus că societăţile din subordinea ministerului se află într-un blocaj evident al lichidităţilor, din cauza faptului că bugetele de venituri şi cheltuieli nu au fost aprobate nici până în prezent, ca urmare a revendicărilor salariale.

„Doar câteva companii cu profit vor majora salariile în acest an, pentru acoperirea inflaţiei: Transelectrica, Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica, Electrica şi cam atât“, a precizat oficialul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite