Consulul român încă mai aşteaptă aprobarea să-l vadă pe Mailat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe nu ştiu cine este avocatul românului acuzat de crimă . Ministerul Afacerilor Externe continuă să-şi justifice incapacitatea de a gestiona o

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe nu ştiu cine este avocatul românului acuzat de crimă .

Ministerul Afacerilor Externe continuă să-şi justifice incapacitatea de a gestiona o criză majoră, aducând doar argumente contradictorii. Conform MAE, consulul român de la Roma nu numai că nu a făcut nicio greşeală, ba chiar s-a comportat exemplar.

Ministerul Afacerilor Externe nu ştia, ieri seara, numele avocatului care îl reprezintă pe Nicolae Romulus Mailat. În schimb, am fost asiguraţi că "s-a primit confirmarea că are avocat din oficiu".

Fără să-şi pună problema dacă Mailat beneficiază de o asistenţă juridică de încredere, MAE încearcă să ascundă lipsa de reacţie a consulului român de la Roma faţă de acest caz. Practic, Mailat este vinovat pentru că nu a solicitat sprijinul consulului.

Cu toate acestea, conform purtătorului de cuvânt al MAE, consulul Cosmin Dumitrescu a făcut o cerere către penitenciarul în care este încarcerat românul şi a primit, ieri, confirmarea că Mailat este de acord cu vizita.
Aprobarea mai este încă aşteptată. Nu se precizează însă motivul pentru care acest lucru a durat aproape o săptămână.

Lipsa de preocupare a Minsterului Afacerilor Externe faţă de cetăţenii din afara ţării rezultă şi din faptul că fondul de urgenţă pentru românii din străinătate nu mai există din 2005, atunci când a fost prevăzut în Legea bugetului.

Interviu cu Ilie Bănică, purtător de cuvânt MAE

Adevărul: Ce acţiuni a întreprins MAE pentru a se asigura că drepturile lui Mailat sunt protejate?
Ilie Bănică: Secţia consulară a Ambasadei României la Roma s-a asigurat la Ministerul Justiţiei italian că Mailat are asigurată apărarea şi a primit confirmarea că acestuia i-a fost pus la dispoziţie un avocat.

- A intenţionat MAE să-i angajeze un avocat lui Mailat?

- Potrivit legii italiene(...), atunci când persoana cercetată nu are un avocat de încredere, i se pune la dispoziţie un avocat din oficiu.

- De ce nu a luat domnul consul legătura cu Mailat?
- Cetăţeanul în cauză nu a solicitat sprijinul consulului. Cu toate acestea, consulul român la Roma a cerut autorizarea autorităţilor locale pentru a-l vizita pe Mailat. La data de 7 noiembrie, după consultarea acestuia, conducerea penitenciarului a comunicat ambasadei că Mailat este de acord să aibă o întâlnire cu consulul. Secţia consulară a ambasadei a făcut cererea formală şi aşteaptă aprobarea pentru vizita consulului la penitenciar.

- De ce asistenţă are dreptul să se bucure un român aflat în străinătate?

- Funcţionarul consular va acorda, la cerere sau din oficiu, (...) asistenţă şi protecţie cetăţenilor români.
Asistenţa şi protecţia se acordă în caz de îmbolnăviri grave, urgenţe medicale, decese, accidente de circulaţie, pierdere sau furt al paşaportului, biletului de călătorie, mijloacelor băneşti, permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare a autovehiculelor, reţineri, arestări, limitarea în orice alt mod a libertăţii personale, condamnări în statul de reşedinţă şi în alte situaţii asemănătoare.
Funcţionarul consular va asigura reprezentarea cetăţenilor români în faţa instanţelor judecătoreşti. ( extras din Art. 14 al Regulamentului consular aprobat prin HG nr. 760/1999)

Cum s-a construit imaginea românului asasin

- Cotidianul milanez "Il Giorno" publica, pe 3 februarie 2004, un material extrem de virulent la adresa românilor, intitulat "Românii, noii artişti ai crimei". "Violenţi? Şi asta. Dar, mai presus de toate, vicleni, fără scrupule, sensibili la bani. Infracţiunile pe care le comit românii se bazează pe abilitate, isteţime, fascinaţie. Sunt adevăraţi maeştri în furturi, în buzunăreli, în escrocherii."

- Trullo, un cartier popular de la periferia Romei, cu o concentrare mare de români. Scânteia a fost o ceartă banală între români (nu rromi) şi italieni. A urmat o expediţie de pedepsire, în care trei români au fost răniţi cu arme de foc.

Poliţia i-a arestat pe pistolari, dar a doua zi un grup de circa 30 de tineri italieni a dat foc unui bar din zonă frecventat de români. Cotidianul de dreapta "Il Tempo" a publicat celebrul articol "Românii, o etnie mereu în cronica neagră".

- Pe măsură ce se apropia 1 ianuarie 2007, paginile cotidienelor de dreapta se înroşeau de alarme cu privire la apropiata "invazie a românilor", aşa încât la 1 ianuarie, ca şi în Anglia, ziariştii italieni s-au postat în aeroporturi pentru a consemna "invazia".

Populaţia deja se temea de ceea ce avea să urmeze. Intrarea României în UE a fost "salutată" de cotidianul "Libero", al lui Vittorio Feltri, cu titlul de deschidere "Vor sosi 30.000 de ţigani". "Europa se lărgeşte la 27 de state. Rezultatul: noi, italienii, va trebui să ne restrângem puţin. Mai ales, din câte se pare, va trebui să lăsăm spaţiu românilor, şi în special rromilor, adică ţiganilor", se spunea în editorialul zilei.

- Surpriza a venit în iunie 2007, de la preşedintele provinciei Milano, Filippo Penati, de la Democratici di Sinistra, care a fost primul politician de stânga ce s-a declarat contra românilor: "Criminalitatea străină devine o plagă a nordului. În sud, este lupta cu mafia.

La noi, trebuie să fie cea împotriva criminalităţii străine (…) Guvernul trebuie să renegocieze cu România şi Bulgaria moratoriul privind intrările în Italia". Ce s-a întâmplat? Era după explozia cazului Vanessa Russo, ucisă cu o umbrelă de o româncă, la sfârşitul lunii aprilie, când comunitatea românească a fost demonizată.

- Între timp, de la "invazia românească" s-a trecut la "invazia criminalilor români", într-un crescendo continuu care ar isteriza orice om de bună-credinţă. Agresiunea regizorului de premiu Oscar Giuseppe Tornatore a fost şi ea tratată nu ca un fapt divers care, din păcate, se întâmplă, ci ca un caz simptomatic şi alarmant.

Ce s-a
întâmplat după crima comisă de Mailat s-ar fi întâmplat oricum. Putea să se întâmple cu o săptămână înainte, când Lambertor Sposini, jurnalist de primă mână la Canale 5, fost director al TG5, a fost agresat într-un mod similar, ca Tornatore. (Sorin Cehan)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite