Consulul României de la Chişinău, filat de către securiştii din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diplomatul Alexandru Rus a fost înregistrat când o avertiza pe Ina Russu, arestată pentru trafic de vize, despre ancheta "Adevărului" Noi dezvăluiri despre ancheta în care este implicat

Diplomatul Alexandru Rus a fost înregistrat când o avertiza pe Ina Russu, arestată pentru trafic de vize, despre ancheta "Adevărului"

Noi dezvăluiri despre ancheta în care este implicat Alexandru Rus, şeful Secţiei Consulare de la Ambasada României din Chişinău, au fost publicate astăzi în cotidianul "Moldova Suverană", ziar cu reputaţia de "oficios prezidenţial".

Potrivit cotidianulului citat, în data de 18 iulie, diplomatul român a sunat-o pe Ina Russu (arestată în acest dosar) să o avertizeze în legătură cu ancheta privind traficul de vize, realizată de "Adevărul" în colaborare cu Centrul Român pentru Jurnalism
de Investigaţie

Data interceptării coincide cu cea când am transmis prin e-mail o solicitare Ministerului Afacerilor Externe în legătură cu traficul de vize de la poarta consulatului de la Chişinău. A doua zi după ce am obţinut o viză pentru care am plătit unui intermediar 230 de euro şpagă, în data de 18 iulie, am sesizat Ministerul Afacerilor Externe - Direcţia de Relaţii Publice.

Într-un e-mail transmis la ora 12.30, am relatat experienţa noastră şi i-am solicitat purtătorului de cuvânt Ilie Bănică atât un comentariu general în legătură cu prezenţa samsarilor de vize, cât şi o explicaţie punctuală privind cazul prezentat de noi.

A doua zi, purtătorul de cuvânt al MAE ne-a asigurat că nu există funcţionari corupţi în Ambasada României şi că şpaga a fost încasată de către operatorii firmelor de turism. Potrivit poliţiei şi Procuraturii din Moldova, Alexandru Rus a sunat-o în aceeaşi zi, 18 iulie, pe patroana firmei "Ina Tur", acuzată de trafic de vize, să o avertizeze că "vor fi probleme cu viza emisă pentru Vitalie Călugăreanu". . "Fii mai atentă pe cine trimiţi, l‑ai trimis pe Călugăreanu şi o să apară mâine un articol în presă", i-a spus consulul "combinatoarei". Articolul a apărut în data de 23 iulie.

Legătură trainică

Conţinutul convorbirilor demonstrează o legătură trainică între consul şi patroană. Potrivit cotidianului "Moldova Suverană", care citează anchetatorii, "în data de 18.07.2007, au fost înregistrate convorbiri telefonice între Ina Russu şi Alexandru Rus legate de obţinerea ilegală de mijloace băneşti în scopul eliberării unei vize ilegale în România, conform Schemei 1 (n.r. care se referă la obţinerea frauduloasă a vizelor pe termen scurt), de către Vitalie Călugăreanu, ziarist, care după obţinerea vizei a făcut o plângere la MAE al României.

În convorbirea telefonică de la orele 17.05, Alexandru Rus a avertizat-o pe Ina Russu că a primit un telefon de la directorul său din România, care i-a cerut să-i transmită Inei Russu să aibă grijă ce fel de oameni trimite. Au fost, de asemenea, înregistrate convorbiri telefonice dintre Ina Russu şi intermediari tot pe aceste teme.

Discuţii despre plăţi

Ulterior, a mai fost înregistrată o convorbire telefonică dintre Alexandru Rus şi Ina Russu, în care se discuta despre plata primită de aceasta pentru viză. Alexandru Rus îi comunică Inei Russu că a vorbit cu directorul său de la Bucureşti pentru ca Ina Russu şi firma ei să nu aibă probleme pe cazul dat, că totul va ieşi bine etc.

Alexandru Rus îi spune că l-a liniştit pe directorul său, să nu-i facă probleme Inei Russu - "...i-am spus să nu se ia de prietenii mei… da, i-am spus că persoana, firma respectivă sunt nişte prieteni de-ai mei…, aşa i-am spus, şi directorul m-a înţeles". Alexandru Rus îi spune că toate problemele care pot să apară urmează să fie discutate personal, nu prin telefon.

Adrian Cioroianu: Rezultatele anchetei interne de la MAE vor fi anunţate în câteva zile

Potrivit aceluiaşi cotidian, la doar două zile după ce fuseseră practic avertizaţi de la Bucureşti, consulul şi patroana au perfectat o nouă afacere cu vize: "Într-o convorbire telefonică dintre Ina Russu şi intermediarul <> , pe 20.07.2007, se discuta prezentarea la Consulatul României a paşapoartelor a două persoane care au avut probleme cu obţinerea vizei, I. Russu spunându-i acestuia că va încerca să vorbească cu consulul. Pe 20.07.2007, orele 14,20, consulul Alexandru Rus discuta telefonic cu Ina Russu privind eliberarea vizelor pentru trei persoane cu copii, unul dintre copii neavând procura de la părinţi.

La orele 14,40, Ina Russu îl contactează telefonic pe intermediarul <> , căruia îi spune că trebuie să mai achite un supliment de 50 de euro, în plus faţă de cei 130 de euro încasaţi anterior, pentru obţinerea vizei pentru copilul care nu are procura de la părinţi.

Îi recomandă să ia legătura cu secretara ei de la "INA TUR", aceasta urmând să se deplaseze la Consulat pentru rezolvarea problemei, iar spre seară se va duce chiar ea ca să plătească şi să se rezolve definitiv chestiunea vizei.

Sunt mai multe seturi de înregistrări telefonice care probează discuţiile şi întâlnirile dintre Ina Russu şi consul, precum şi persoanele care vin din partea SRL "INA TUR" la Consulat pentru depunerea şi ridicarea documentelor de obţinere a vizelor. Din înregistrările convorbirilor cu Veronica, angajată a firmei "INA TUR", cu Grigore Sîrbu, prieten al Inei Russu, reise că acesta din urmă a participat la întâlniri cu consulul, că s-au discutat modalităţi de transmitere a banilor către Consulat, precum şi lărgirea cercului de persoane doritoare de vize", se precizează în "oficiosul" de la Chişinău. În acest timp, la Ministerul Afacerilor Externe se desfăşoară o anchetă internă în legătură cu dezvăluirile din presă şi acuzaţiile oficiale ale anchetatorilor de la Chişinău.

Ministrul de externe, Adrian Cioroianu, a declarat ieri, pentru Mediafax, că "nimeni nu este de neînlocuit, inclusiv în activitatea consulară", şi că va organiza o conferinţă de presă săptămâna viitoare special pe această temă.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite