Consulul onorific în Cipru l-a turnat la DNA pe "omul SRI-ului" Fathi Taher

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Denunţătorul din dosarul în care fostul şef din cadrul SRI Prahova Corneliu Păltânea a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă este nimeni altul decât consulul onorific al

Denunţătorul din dosarul în care fostul şef din cadrul SRI Prahova Corneliu Păltânea a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă este nimeni altul decât consulul onorific al României la Nicosia (Cipru), Emilios Thoma.

Emilios Thoma a denunţat la DNA că i-a oferit lui Păltânea mai multe cadouri (ceas de aur, îmbrăcăminte) şi sejururi în Cipru şi în Liban - pentru acesta, familie şi prietenii lui. Thoma ar fi apelat la serviciile de protecţie ale lui Păltânea în 2000, atunci când s-a certat cu omul de afaceri arab Fathi Taher pentru cele 30% din acţiunile hotelului Marriot. Acţiunile erau deţinute de Thoma prin ONT Carpaţi şi valorau 30 milioane de dolari. Directorul general al ONT Carpaţi, Mihail Voicu, a declarat procurorilor că Taher

s-ar fi lăudat cu relaţiile din SRI atunci când l-ar fi ameninţat pe cipriot să-i cedeze acţiunile la un preţ de zece ori mai mic. Conform DNA, Păltânea i-a confirmat lui Thoma că Taher e "omul SRI-ului" şi i-a dat asigurări că o să vorbească cu şefii serviciului, "să-l calmeze". Cu această ocazie, el i-a cerut cipriotului un împrumut de 160.000 de dolari pentru o afacere imobiliară, bani pe care nu i-a restituit nici până acum.

Contactat telefonic, Fathi Taher ne-a declarat că nu a avut niciun fel de relaţie cu Emilios Thoma. Mai mult, omul de afaceri a mai spus că a refuzat să stea şi la masă cu Thoma, pe care l-a catalogat ca fiind "un mincinos". Conform procurorilor, în perioada 1996-2001, Păltânea ar fi pretins şi primit, în mod repetat, de la un Thoma servicii turistice gratuite şi alte foloase materiale. În schimb, ofiţerul SRI s-ar fi angajat să-l sprijine pe acesta, prin intermediul şefilor săi, să fie numit în funcţia de consul onorific al României în Cipru.

Audierea miniştrilor

Ministrul apărării, Teodor Meleşcanu, fostul ministru de externe Adrian Severin şi fostul ministru al turismului Dan Matei Agathon au fost audiaţi la DNA, în calitate de martori, în dosarul în care Păltânea a ajuns din nou în instanţă. Procurorii doreau să afle cine l-a recomandat, dar şi cine l-a numit pe cetăţeanul cipriot în funcţia de consul onorific al României la Nicosia. Meleşcanu a declarat că nu-şi aduce aminte dacă a intervenit cineva în numirea lui Thoma, dar şi că nu el a semnat patenta de consul al acestuia.

"Mi-aduc aminte că în perioada cât am fost ministru MAE, Virgil Măgureanu, care era şeful SRI, mai făcea uneori acţiuni de "lobby" pentru sprijinirea unor persoane în cariera diplomatică, motivând acţiuni ale serviciului pe care îl conducea", a declarat Meleşcanu. Adrian Severin a confirmat că el a semnat numirea lui Thoma, dar a făcut precizarea că fusese de puţin timp numit în funcţia de ministru.

Foştii directori ai SRI, Virgil Măgureanu şi Costin Georgescu au negat la DNA că ar fi făcut lobby pentru Thoma. "Conform probelor administrate la dosarul cauzei, această acţiune de "lobby" a fost redusă la nivelul unei sau unor intervenţii personale şi faptice ale directorului Măgureanu Virgil, la nivelurile conducerii MAE al României", susţine DNA. (Liliana Năstase/Ionel Stoica)

Taher susţine că nu are nicio legătură cu Emilios Thoma

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite